Pages

Monday, June 18, 2012

Qarin

salam semua. hari ni aku nak kongsi kuliyyah dari sorang twitter ni. aku follow dia sebab tweet dia mengajak aku ke arah insan yang lebih baik. aku mintak izin untuk share kuliyyah dia. dia kata ambik la apa2 pun dari tweet dia untuk di kongsi. alhamdulillah..jom baca =]

~~~o~~~

Kita start Kuliyyah malam ni, Ok semua sila baca basmalah dan Al Fatihah dulu ok, Bismillahirrahmanirrahim, Allahumma Zidnee Ilman Naafi'an.

Malam ni tajuk Kuliyyah kita adalah : Qarin, Pendamping Setiap Manusia

Qarin adalah jin yang dicipta oleh Allah sebagai pendamping manusia. Boleh dikatakan ia sebagai ‘kembar’ manusia. FACT

Setiap manusia yang dilahirkan ke dunia ini pasti ada Qarinnya sendiri

Rasulullah s.a.w sendiri tidak terkecuali. Cuma bezanya, Qarin Rasulullah adalah Muslim. Manakala yang lainnya adalah kafir FACT

Pada umumnya Qarin yang kafir ini kerjanya mendorong dampingannya membuat kejahatan

Dia membisikkan was-was, melalaikan solat, berat nak baca Al-Quran dan sebagainya

Malah ia bekerja sekuat tenaga untuk menghalang dampingannya membuat ibadah dan kebaikan

Firman Allah: “Dan sesiapa yang tidak mengindahkan pengajaran (Al-Quran yang diturunkan oleh Allah) Yang maha Pemurah, kami akan adakan baginya Syaitan (yang menghasut dan menyesatkannya) lalu menjadilah Syaitan itu (Qarin) temannya yang tidak renggang daripadanya.” (Az-Zukhruf 43:36)

Untuk mengimbangi usaha Qarin ini Allah utuskan malaikat. Ia akan membisikkan hal-hal kebenaran dan mengajak membuat kebaikan. FACT

Maka terpulanglah kepada setiap manusia membuat pilihan mengikut pengaruh mana yang lebih kuat, sama ada malaikat ataupun qarin. ThinkIt

Walau bagaimanapun orang-orang Islam mampu menguasai dan menjadikan pengaruh Qarinnya lemah tidak berdaya

Caranya dengan membaca “Bismillah” sebelum melakukan sebarang pekerjaan, banyak berzikir. LemahkanQarinAnda

Banyakkan membaca Al-Quran dan taat melaksanakan perintah Allah serta tinggalkan larangan Allah. LemahkanQarinAnda

Rasulullah s.a.w bersabda: “Tiada seorang pun daripada kamu melainkan sudah diwakili bersamanya Qarin daripada jin dan malaikat.

Mereka bertanya: “Engkau juga ya Rasulullah?” Sabda baginda: “Ya aku juga ada tetapi Allah telah membantu aku sehingga Qarin itu dapat ku islamkan dan hanya menyuruh aku dalam hal kebajikan sahaja, yang disabdakan oleh Rasulullah SAW ; Hadith Riwayat Muslim dan Ahmad..

Aisyah r.a menceritakan bahawa pada suatu malam Rasulullah s.a.w keluar dari rumahnya (Aisyah), lalu Aisyah berkata..

“Aku merasa cemburu.” Tiba-tiba Baginda s.a.w berpatah balik dan bertanya: “Wahai Aisyah apa sudah jadi, apakah engkau cemburu?”

Aku berkata: “Bagaimana aku tidak cemburu orang yang seumpama engkau ya Rasulullah.”

Sabda Baginda s.a.w: “Apakah engkau telah dikuasai oleh syaitan?” Aku bertanya: “Apakah aku ada syaitan?”

Sabda Baginda s.a.w: “Setiap insan ada syaitan, iaitu Qarin.” Aku bertanya lagi: “Adakah engkau pun ada syaitan ya Rasulullah?”

Jawab Baginda: “Ya, tetapi Allah membantuku sehingga Qarinku telah masuk Islam.” (Hadith Riwayat Muslim)

Di dalam hadith lain Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: “Aku dilebihkan daripada Nabi Adam a.s dengan dua perkara iaitu pertama, syaitanku kafir lalu Allah menolong aku sehingga dia Islam. kedua, para isteriku membantu akan daku tetapi syaitan Nabi Adam tetap kafir dan isterinya membantu ia membuat kesalahan" (Hadith Riwayat Baihaqi)

Ibn Muflih al-Muqaddasi menceritakan: Suatu ketika syaitan yang mendampingi orang beriman, bertemankan syaitan yang mendampingi orang kafir.

Syaitan yang mengikuti orang beriman itu kurus, sedangkan yang mengikuti orang kafir itu gemuk.

Maka ditanya mengapa engkau kurus, “Bagaimana aku tidak kurus, apabila tuanku masuk ke rumah dia berzikir, makan dan minum dia ingat Allah.”

Sebaliknya syaitan yang mengikuti orang kafir itu pula berkata: “Aku sentiasa makan bersama dengannya dan begitu juga minum.”

Qarin akan berpisah dengan ‘kembarnya’ hanya apabila manusia itu (kembarnya) meninggal dunia. FACT

Roh manusia akan ditempatkan di alam barzakh, sedangkan Qarin terus hidup kerana lazimnya umur jin adalah panjang.

Walau bagaimanapun, apabila tiba hari akhirat nanti maka kedua-duanya akan dihadapkan ke hadapan Allah untuk diadili.

Tetapi Qarin akan berlepas tangan dan tidak bertanggungjawab atas kesesatan atau kederhakaan yang dilakukan manusia itu. FACT

Terkontang kantinglah manusia itu dihadapan ALLAH nanti menjawab pertanyaan ALLAH.

Sebagai orang Islam, hendaklah kita senantiasa mendengar dipihak Malaikat yang membisikan kebaikan bukan Qarin yang membisikan kejahatan.

Siapa yang suka buat jahat, dosa dan maksiat itu maknanya Qarin dia sangat bijak memanipulasi dia dan Qarin dia sangat gemuk.

So, start from now lemahkan Qarin anda dengan mengikut Malaikat yang membisikan kebaikan pada anda. InsyaALLAH Qarin anda akan lemah tak berdaya.

So sekian sahaja Kuliyyah malam ni untuk sahabat, saya kasi pendek ja sebab tengok sahabat lain mengantuk dah. Kesian kat uols tunggu iols~

Moga bermanfaat buat kalian semua, InsyaALLAH. Yang kurang dari saya, yang hebat dan berkuasa hanya milik ALLAH SWT :)

sumber : @DyraHadi


No comments: