Pages

Saturday, November 26, 2011

‎9 Jenis Anak Syaitan

Umar al-Khattab r. a berkata, terdapat 9 jenis anak syaitan :

1. Zalituun

Duduk di pasar/kedai supaya manusia hilang sifat jimat cermat.Menggoda supaya manusia berbelanja lebih dan membeli barang-barang yang tidak perlu.

2. Wathiin 

Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap Allah.

3. A’awan 

Menghasut sultan/raja/pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Seronok dengan kedudukan/kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama.

4. Haffaf 

Berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri orang yang berada di tempat-tempat maksiat (contoh: disko, kelab malam & tempat yang ada minuman keras).

5. Murrah 

Merosakkan dan melalaikan ahli dan orang yang sukakan muzik sehingga lupa kepada Allah. Mereka ini tenggelam dalam keseronokan dan glamour lain-lain.

6. Masuud

 Duduk di bibir mulut manusia supaya melahirkan fitnah, gosip, umpatan dan apa sahaja penyakit yang mula dari kata-kata mulut.

7. Daasim 

Duduk di pintu rumah kita. Jika tidak memberi salam ketika masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumah tangga (suami isteri bercerai-berai, suami bertindak ganas, memukul isteri, isteri hilang pertimbangan menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai bentuk kemusnahan rumahtangga lagi).

8. Walahaan 

Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat kita yang lain.

9. Lakhuus 

Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api/matahari

Mana satu jenis anak syaitan yang sering mengganggu anda? Adakah jenis Walahaan iaitu was-was untuk menyebarkan maklumat ini?

p/s : Shaitooonirrojim~

Friday, November 25, 2011

jumaat terakhir

hari ni 25 November 2011 bersamaan 29 Zulhijjah 1432, jumaat terakhir sebelum kita semua melangkah ke tahun hadapan, 1433 Hijrah.

semoga tahun ni membawa kebahagiaan untuk semua, dan semoga tahun hadapan ada banyak lagi kebahagiaan yang menanti untuk kita rasai. semoga Allah beri kekuatan iman dan jiwa yang tinggi, kesihatan yang baik. semoga apa yang kita rancang berjalan dengan lancar. semoga tali persaudaraan semakin erat dan utuh. semoga tiada lagi air mata duka. amin.

selalunya aku ada baca doa untuk doa akhir dan awal tahun. boleh tengok entri aku yang lepas kat SINI

p/s : kuatkan lah hambaMu


Wednesday, November 23, 2011

bola la pulak

selamanya..selamanya..selamanya harimau malaya~ ewaaah~ 

haha sure korang dah tau kan entri kali ni tentang ape?hehe, aku rasa siapa je yang tengok final bola sukan sea hari tu semua mesti ade simtom tegang urat perut, tegang urat leher, peluh pun mesti terlebih merembes kan?ade yang sakit tekak?huhu. tatabahasa mengancam.


tapi ape pun tahniah untuk Harimau Muda Negara, tahniah Ong Kim Swee, pingat emas milik kita, bangga ok bangga. kalau siapa2 yang ade twitter dan follow @KieranHotfm korang sure boleh nampak update terkini die tentang bola, dengan wife @yangazliyang & anak die yang kecik tu, cute jek. aku takde la minat sangat bola ni, tengok game jugak la. tapi since tengok bola kat stadium bukit jalil masa malaysia lawan singapura haritu, semangat lain macam. huhu. tapi sayang malaysia kalah masa tu, dengan singapura yang banyak berlakon. mintak maaf ye warga singapura, pemain bola anda masa tu tak profesional.

ok, berbalik pada tajuk asal kita tentang harimau muda negara. tengok bola haritu baru la aku tau sikit2 nama2 player. sebelum ni aku kenal KFCM je. eheh~ sebab die memang terer la tangkap bola. kagum aku. bab die curang tu aku malas la nak komen. bagi kat korang je =P kalau nak follow twitter die boleh follow @fahmiapexs. aku puji Baddrol bakhtiar main cool jek..tah berapa kali kena tackle tetap maintain. memang layak jadi kapten. Asraruddin Putra pun boleh tahan, Ahmad Fakri Saarani..erm dah ade banyak komen dari orang lain dah.. =D hehe.


semangat~

 malaysian crowd.

disaat kemenangan.

kalau tak posing tak sah la kan, nama pun juara.

tengok jela Meiga..

 with their medals

 segak-segak..team malaysia rocks!

 disaat kekalahan indonesia.

fanatik.

save the ball kfcm!

yeayy! kita menang pingat emas!

p/s : kemain lagi aku komen pasal bola sepak nih. tak pernah dibuat. haha. 

*pada siapa2 yang aku tak kredit untuk gambar mintak maaf ye, anyway thanks for the pictures guys*

Friday, November 18, 2011

lidah oh lidah

renungan di pagi jumaat..
 
Lidah Oh Lidah.
 
"barang siapa yang mmelihara lidahnya, Allah menutup celanya. barang siapa yang menahan kemarahannya, Allah melindungi daripada seksanya. barang siapa yang menyatakan keuzurannya kepada Allah, Allah akan menerima uzurnya. barang siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat maka berkatalah yang baik ataupun berdiam saja"

~ riwayat al-Tarmizi



Wednesday, November 9, 2011

fobia

Ablutophobia - Takut mencuci atau mandi
Acarophobia - Takut pada rasa gatal atau serangga yang menyebabkan gatal.
Acerophobia - Takut akan rasa asam.
Achluophobia - Takut akan gelap/kegelapan.
Acousticophobia - Takut akan suara.
Acrophobia - Takut akan ketinggian.
Aerophobia - Takut meneguk, menelan udara,atau material beracun yang ada di udara.
Aeroacrophobia - Takut akan tempat tinggi yang terbuka.
Aeronausiphobia - Takut akan muntah atau mabuk udara.
Agateophobia - Takut akan kegilaan.
Agliophobia - Takut akan rasa sakit.
Agoraphobia - Takut pada tempat terbuka, takut di kerumunan orang, tempat umum seperti pasar. Takut untuk meninggalkan tempat yang aman.
Ailurophobia - Takut pada kucing.(aku suke kucing!)
Alektorophobia - Takut pada ayam.(ni takleh mkn ayam kfc, ayam mc'd haha)
Ambulophobia - Takut berjalan. (ni kalo perempuan ni carik la laki kaye, mintak driver sorg)
Ancraophobia - Takut pada angin. (Anemophobia)
Bufonophobia - Takut pada kodok atau katak
Caligynephobia - Takut pada wanita cantik (harap2 la yang fobia tu hensem)
Chaetophobia - Takut pada rambut. (ni macam mana nak tengok rambut bini ni?lg seksi kot kalau botak..=P)
Clinophobia - Takut untuk tidur. (jadi security guard bagus ni)

ini sebahagian je, hehe..korang fobia ape? boleh cek kat cisdel.com
 

Thursday, November 3, 2011

toxin vs karipap

arrrrrrgghhhh!!!! banyaknye toxin dalam badan! euw euw euw~ tak boleh jadik, kena guna sampai jadik putih nih..


 hasil tangkapan malam tadi.


ini konon nak kate pic of the day..
tapi dah ade pic kat atas nu, kejadahnye pulak kan?
lu pk la sendiri.. karipap 1 = Rm 0.50
baik aku balik makan lempeng cicah kari kat rumah.


p/s : niaga nak untung je..bukan untuk sangat pun, lama2 rugi..

Wednesday, November 2, 2011

aik, kau pun sama jugak?

tak faham aku. dok cakap orang mengata orang lain, tu bagus sangat ke? pedulik la orang nak cakap ape pun. kau kecoh boleh pulak? haha. 2x5=10. 5x2=10. kan same je tu. kau tau ke betul atau salah kenyataan siapa2 pun? huhu..sendiri pun panas hati dengan kenyataan orang lain. kau nak cakap ape?

p/s : paku dulang paku serpih, mengata orang tak habih2..

Tuesday, November 1, 2011

rebutlah keistimewaan 10 hari pertama Zulhijjah

Pada bulan Zulhijjah, terdapat padanya satu ibadah yang sangat besar pahalanya di sisi ALLAH `Azza wa Jalla, iaitu ibadah mengerjakan haji bagi sesiapa yang mampu. Ia melengkapkan rukun ISLAM pada diri seseorang Muslim.

Disebut di dalam hadith bahawa ganjaran yang menanti bagi jemaah haji yang memperolehi haji yang mabrur ialah Syurga. Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bersabda:
 “Satu umrah sampai umrah berikutnya adalah kafarat (penebus) dosa-dosa yang terjadi di antara kedua umrah itu. Dan haji yang mabrur tiada balasannya kecuali Syurga” (HR al-Bukhari & Muslim)

Bagi ummat ISLAM yang tidak mempunyai kesempatan untuk mengerjakan ibadah haji, ALLAH `Azza wa Jalla tetap menyediakan keistimewaan yang besar untuk direbut pada 10 hari pertama bulan Zulhijjah.

Apakah amalan-amalan itu?

1. Memperbanyakkan amalan kebaikan dan ibadah sunnat sepanjang 10 hari pertama pada bulan Zulhijjah.

Dari Ibnu `Abbas radhiAllahu `anhu bahawa Nabi sallAllahu `alaihi wasallam bersabda:
 “Tidak ada hari yang amal soleh padanya lebih di kasihi ALLAH selain dari hari-hari yang sepuluh ini (pada bulan Zulhijjah).”

Para sahabat bertanya: “Walaupun berjihad di jalan Allah?”

Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bersabda: 
  “Walaupun berjihad di jalan ALLAH, kecuali lelaki yang keluar berjihad membawa diri serta hartanya dan tidak kembali lagi selepas itu(syahid).” (HR al-Bukhari)

2. Puasa pada hari `Arafah iaitu pada 9 Zulhijjah

Dari Abu Qatadah radhiAllahu `anhu berkata, Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam pernah ditanya tentang puasa hari `Arafah, kemudian Baginda menjawab:
 “Puasa itu dapat menebus dosa setahun yang telah berlalu dan setahun akan datang.” (HR Muslim)

3. Solat `Eidul-Adha

Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bersabda:
 “Sesungguhnya ALLAH telah menggantikan dua hari istimewa kalian itu dengan dua hari yang lebih istimewa daripadanya, iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha”

Hadith riwayat Abu Daud: 1134, al-Albani mensahihkannya di dalam as-Silsilah as-Sahihah: 2021.
 “Sesungguhnya sebaik-baik hari di sisi ALLAH adalah Hari Raya Aidiladha.” - Hadith riwayat Abu Daud: 1765, al-Albani mensahihkannya di dalam Sahih Abu Daud.

4. Menyembelih haiwan korban selepas Solat `Eidul-Adha.

Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bersabda:
“Amalan anak Adam pada Hari Raya Haji yang sangat disukai ALLAH ialah menyembelih korban. Sesungguhnya ia akan datang pada Hari Kiamat dengan tanduk, kuku dan bulu-bulunya. Sesungguhnya ALLAH akan menerima penyembelihan korban itu sebelum darahnya tumpah ke bumi. Maka, kamu hendaklah ikhlaskan diri semasa melakukan korban itu.” - Ibn Majah: 3117 dan at-Tirmizi: 1412

Begitulah di antara beberapa amalan yang wajar menjadi rebutan buat kita ummat ISLAM dalam menambah bekalan menuju Hari Akhirat.

Semoga dengan adanya peringatan ini menjadikan kita di kalangan insan yang beruntung dalam mengambil faedah 10 hari-hari terawal bulan Zulhijjah.
ALLAHU A`LAM.