Pages

Wednesday, April 27, 2011

ubah kelebaran layout blog

salam,

hai all, kita jumpa lagi. semua dah makan? =P haha soalan tipikal. kalau dah makan bagus. kalau belum, pegi makan dulu baru baca entri ni. hehe. ok, kali ni punya entri menjawab soalan rakan blogger aku cikZaty yg mungkin rakan blogger korg jugak *apeda ayat tebalik2 macam kap lam ya nga* aku suka baca blog cikZaty ni, nice n simple. dan ofkos cara beliau berblogging yg buat seseorg tu suka nak baca. betul tak? =]

ok, ni soalan dia..

ha, nampak tak? nampak tak? hehe.

untuk cikZaty, nak buat layout kita nampak lebar tu lebih kurg sama jugak macam tutorial yg lepas background entry/post color. cuma dekat template design tu yg beza..

step 1 :
log in blog korg, dan pastikan korg dalam Dashboard dan klik Design.

step 2 :
bila dah klik Design korg akan dibawa ke Page Element. klik Template Design.

step 3:
bila dah keluar Blogger Template Designer, pilih Adjust Widths. dan akan keluarlah macam gambar kat bawah ni.

korg boleh adjust entire blog dan side bar. dalam kes ni right side bar.
kalau nak undo balik, klik Reset widths to template default.


entire blog tu dari kiri blog ke kanan blog, sidebar hanya untuk sidebar sahaja.
korg boleh drag ke kiri atau kekanan anak panah putih mcm dalam bulatan merah
atau taip angka dalam kotak putih. (max entire blog = 1000px)

step 4 :
kalau dah puas hati, klik APPLY TO BLOG dan tadaaa korg boleh View Blog sekarang! =]

selamat mencuba! ^_^

4 comments:

Izzaty Ishak said...

Ouh thanks banyak2 huda for the good tutorial.
:D

But bila zaty pegy ke adjust widths, then dia tulis mcm ni, "Not applicable for this template"

Kene tukar template lain ke then baru bole nak adjust kelebaran?

:(

hudadida said...

aiyakk..
zaty guna template blogger ke x?
mgkin zaty tak pilih layout blogger kot..
cuba pegi balik kat blogger template design tu..
klik Layout..then pilih layout yg mcm mana zaty nak..
lps tu baru try adjust widths..

Izzaty Ishak said...

Ouh maybe la. Dah lupa sbb dah lama gila template tuh. Adoih~

Makan masa nih nak tuka balek semua. But then zaty akan try everything next time. Thank you again for the great tutorial, honey! It helps those who in need.

Happy blogging and nice to know you, pretty! ;)

hudadida said...

haa..mgkin kot..
sbb blogger dah update template die..
kalo yg lame tu kna pilih template baru utk boleh edit layout..
tp jgn risau kalo tuka template,
widget tu x hilang..
tp incase utk keselamatan save la mane yg patut..=]