Pages

Saturday, April 9, 2011

twitter profile widget for side blog

okey, entry kali ni memenuhi permintaan rakan blogger. ok cik rara..agak susah nak terangkan kat shout box, jadi kita buat tutorial kat sini ok. da bersedia..mari kita mulakan..=]


step 1 :

login / daftar masuk ke dalam account twitter anda..



step 2 :

klik setting dibawah nama account twitter anda..


step 3 :

klik Profile untuk melihat profile account twitter anda..anda akan dapati di option WEB setting anda akan tertera perkataan yg bewarna biru di dalam kurungan seperti
>> (You can also add Twitter to your site here) <~~~ sila klik,
bukan disini ok, dalam web anda.


step 4 :

maka akan keluarlah About Resources. ada beberepa pilihan dan cara untuk anda pamerkan twitter anda di blog/web. oleh kerana kita memang nak letak widget, jadi pilih Widgets dan klik see all widgets.



step 5 :

anda akan diberi pilihan samada widget untuk website/facebook. jadi untuk blog, anda klik My Website..kemudian pilih Profile Widget untuk mendapatkan hasil seperti yg terdapat di side blog saya.



step 6 :

akhir sekali, anda boleh customize profile anda untuk dapatkan warna yg bersesuaian dengan blog anda.



harap tutorial ni boleh bantu cik rara ye..ape lagi, jom.

SELAMAT MENCUBA!!! =]~~


p/s : sori lambat cik rara.. =]~

10 comments:

wan_nur_amirah™ said...

da try !! jadi!! time kaseh sudi baGI tunjuk ajar yg sgt terang dan jelas !! thanks a lot dear :D

hudadida said...

wan_nur_amirah:
sama2..anda gembira saya suka ^_^
*wah..bahasa baku pulak aku* haha

Anonymous said...

nak add twitter leh?

Zura said...

hehe xde akaun twitter lah huda...

hudadida said...

Anonymous:
incik anon, twitter saya ada kat side blog saya tu >>>>>>>
sila la add saya akan approve kemudian =]

Zura:
make one la zura.. =D~~

Farihah Ahmad said...

i follow!

wan_nur_amirah™ said...

follow tweet cik huda jugak :)

hudadida said...

Farihah Ahmad & wan_nur_amirah™:
thx u both of u~~
will follow u later~ =]~

eyes143.. said...

lgsg tak reti guna tweet2 neh T__T

hudadida said...

eyes143..:
ala cik tira,
blog dulu pon tak reti gak..
meh dida aja..=]

p/s : iye ke tak reti =P~ ngaaaa