Pages

Saturday, April 23, 2011

background entry/post color

salam,

hai readers..entri kali ni aku nak share cara2 nak set background entri. ok, mostly kalau pilih template yg sedia ada *blogger template* korg akan dapat background (BG) entry transparent atau berwarna. ok, tujuan tutorial ni sebenarnya nak bagi cadangan *kalau kata nak educate kang macam la pandai sangat kan?haha*

ada blogger yg isi entri beliau sangat bernas dan menarik untuk dibaca tapi..bila font color dah lebih kurang color BG, itu agak tidak menyihatkan mata para pembaca. lebih2 lagi yg guna transparent entry BG. kalau BG blog plain takpe, tapi kalau yg bergambar..agak susah pembaca setia korg nak bezakan huruf dengan BG. jadi, aku nak share cara2 nak tukar BG post color..

step 1 :
login dan pastikan korg berada di Dashboard. klik Design.

klik gambar untuk tumbesaran.

2 :
bila dah klik Design korg akan dibawa ke Page Element. klik Template Design.

klik gambar untuk tumbesaran.

step 3 :
bila dah keluar Blogger Template Designer, pilih Advanced.


||ok, bila sampai sini ada dua cara. sbb setiap template berbeza. cara A dan B.||


Cara A (continue dari step 3)

step 4 :
pilih Backgrounds.

step 5 :
pilih Main Background. under Main Background korg boleh pilih color yg sedia ada dalam template macam yg dah dibulatkan dalam kotak merah tu atau boleh pilih sendiri dengan klik kotak hitam yg ada anak panah kecik tu mengikut kesesuaian blog. dalam kes ni background sidebar digabung dengan background entry.

cth : background entry in light purple color berbeza dengan background blog template color.

kalau nak lebih senang pilih je color putih. ^_^

step 6 :
dah puas hati? klik APPLY TO BLOG dan korg boleh View Blog sekarang! =]

klik gambar untuk tumbesaran.


Cara B (continue dari step 3)

step 4 :
pilih Post.

step 5 :
pilih Background Color. under Background Color korg boleh pilih color yg sedia ada dalam template macam yg dah dibulatkan dalam kotak merah tu atau boleh pilih sendiri dengan klik kotak hitam yg ada anak panah kecik tu mengikut kesesuaian blog.

cth : background post in brown color berbeza dengan background blog template color. dalam kes ni sidebar sudah di-set transparent.

sama jugak, kalau nak lebih senang pilih je color putih. ^_^

step 6 :
dah puas hati? klik APPLY TO BLOG dan korg boleh View Blog sekarang! =]

klik gambar untuk tumbesaran.


selamat mencuba! ^_^


p/s : sila tinggalkan pertanyaan jika ada sebarang kemusykilan. =]

9 comments:

Zura said...

nk trylah huda.. :)

hudadida said...

Zura:
sila2..nt da jd btau eh..=D

fatien ! said...

mekasih kongsi :)

ѼdakulalaѼ said...

nice tutorial... good job!

yana said...

ni ke tutorial?

hudadida said...

fatien !:
sama2 fatien..=]~

ѼdakulalaѼ:
thx dakulala..=D~

yana:
yes..ini tutorial..
cuba lah =P~

Izzaty Ishak said...

Huda, bagus tips nih.

Huda, nak tanya mcm mane kite nak lebarkan layout kita. Maksud zaty, biar nampak lebar. Blog zaty cam sempit je :(

Misz Muffin said...

thnx 4 da tutorial.. :)

hudadida said...

Izzaty Ishak:
saye dah jawab dalam new entry =]

Misz Muffin:
sama2 misz muffin~
glad that help u..=]