Pages

Tuesday, May 11, 2010

kinabalu trip

haa..airland ade tanye aku..mane gamba low's peak? aku upload kt fb..huhu korg tau apekah itu low's peak? low's peak adelah puncak tertinggi antara puncak2 yg ade di puncak gunung kinabalu..dan puncak tu sudah pon aku tawan pada 21 March 2010 pada 6.00 a.m ..sgt menakjubkan dapat tengok sunrise atas puncak kinabalu..rasa bangga atas pencapaian sendiri buat pertama kali menjejakkan kaki, ecewah ayat skema abis..tapi seriously aku memang sgt bangga disitu ok.

group kami seramai 13 org, 4 org adelah kami sekeluarga, 3 lagi (adik ayh) mcik fizah & famly (husband & wife plus ank sulung diorg), selebihnye officemate mak aku dan kawan2 office lame mak aku. dari kl naik flight ke kk ambik mase dalam 2 jam lebih. penerbangan MAS jadi pilihan *booking mase 0 rate tapi layanan macam bayar full..huhu* makan mmg sedap, lagi2 flight aku pukul 2.00 p.m, so lunch dalam flight. yg ni bole tunjuk2 kt my cousin yg sorg tu dgn adik laki aku..diorg flight awal so tak dapat rase Hagen-dazz nyum3.. *booking flight tak same waktu sbb sgt susah nk booking online, kire nasib2 jela sape dpt awal. patutnye booking skali tapi mase tu tak confirm diorg nk naik flight ape. last2 sume mama yg booking-kan*

 
sampai kk lebih kurg pukul 5.00 p.m, sesampai je ade van persiaran da tunggu. so letak bontot jela. singgah Giant kejap beli ape2 yg patot then teruskan perjalanan ke kinabalu park *tempat menginap before mendaki* jauh seyy..3 jam, org nogori cakap tigo jam..heh heh..sampai kinabalu park da malam, terus dinner. *kelebihan diorg yg flight awal, bole pusing2 jalan2 kat kinabalu park* then lepas makan chit-chat bersama kit kat huhu..kemudian balik bilik, mandi2 tido. esoknye bangun siap2 pakai baju untuk mendaki. pendakian dimulakan dari Timpohon Gate ke Laban Rata iaitu tempat penginapan sebelum meneruskan pendakian ke puncak.


perjalanan ke Timpohon Gate (1.830 m dpl) 4,5 km dari HQ Kinabalu Park, naik bas yg dsediakan *laluan yg paling senang* mulakan pendakian lebih kurg 10.00 a.m pada 20 March 2010..agak2 5min perjalanan kami sampai ke Carson Waterfall. walopon air terjun tu tak mencurah2 tapi agak menenangkan perasaan jugak la..kitorg teruskan pendakian, laluan agak mendatar tapi selang-seli mendaki. trek taklah susah mane sbb da disokong dgn papan jadi tangga. lebih kurg 1km dari Timpohon Gate sampailah pondok yg pertama, Pondok Kandis. pondok ke-2 adelah Pondok Ubah, seterusnye Pondok Lowi, Pondok Mempening, dan Pondok Villosa. pada ketinggian ni boleh nampak pokok2 bonsai disebabkan suhu yg agak sejuk dan nyaman. Kemudian jumpa pondok terakhir Pondok Paka, sambung mendaki lagi sampai ke Waras Hut (3243.7m). Kat sini ade asrama untuk pendaki macam kami ni bermalam sebelum teruskan pendakian ke puncak kinabalu. kitorg singgah Laban Rata Hut (3272.7m) yg jugak asrama pendaki untuk makan. aku sampai lebih kurg pukul 3 p.m. agak lambat la..dan kat sini lah aku jumpe Pendaki Solo Malaysia, En. Mat Noor yg dalam perjalanan turun. so tak lepaskan peluang bergambar kat situ. kat situ ade jugak asrama lain contohnya Gunting Lagadan Hut (3323.5m), Burlington Hut (3270.9m), dan Panar Laban (3314.3m) tapi kat Raban Lata je ade supply makanan. so, sape2 nak makan kena la ke Laban Rata. Usually pendaki akan duduk Laban Rata sbb kemudahan semua kat situ tapi kitorg tido malam tu kat Gunting Lagadan sbb Laban Rata da penuh. dan masalah yg kitorg hadapi mase tu, air takde sbb mase tu kemarau. bile air takde jadi takde la elektrik sbb diorg guna air utk hidupkan elektrik. tapi rupa2nye Laban Rata yg kering kontang, Gunting Lagadan ade air tapi ciput jela. so sbb takde elektrik, dinner diawalkan jam 4 p.m, makan sambil tunggu group kitorg yg belum sampai. rahmat Allah kite tak tau bile die nak bagi kan? dan hari tu jugak la pertama kali turunnye hujan lepas kemarau panjang. dan keadaan mase tu agak sejuk. bukan2 mmg sejuk, suhu mase tu 17 degree. kalo tak hujan pon da sejuk da, lagi pulak hujan tambah la sejuk. mmg sejuk gile. 






agak2 da sampai semua kitorg naik ke Gunting Lagadan. mandi, solat dan buat ape2 yg patot untuk persediaan daki ke puncak pulak. malam tu mmg sejuk. tambah2 lagi elektrik takde so sgtlah susah nak jalan, beyak tecing, dll. tapi kitorg da prepare head lamp so kire ok la kan. cuma ruang agak kecik jadi susah nak bergerak. sejuk jangan cakap la. yg best time sunset kat situ, kitorg bergilir ambik gambar. lepas tu masing2 tido kepenatan. tapi sebenarnye sume tak boleh tido. haha, adik aku dgn cousin aku je yg lena..yg lain sume tak lelap. last2 ambik panadol, baru ok sikit. sebenarnye mmg perlu ambik panadol sbb ade yg tak tahan dengan altitute sickness atau acute mountain sickness (AMC). lebih kurg pukul 1 a.m kitorg bangun untuk makan bagi mendapatkan tenaga sebelum terus mendaki. ramai jugak la..group kitorg je 13 org..ade lagi beberape org tah. mane aku sempat nak kire time tuh. tapi mmg la letih, bukan letih ape..sesak nafas sbb sgt sejuk. pukul 2 lebih kot kitorg bertolak..Sejuk yg amat ter-amat-nye-lah haha tu da tak tau nak describe la tu..da mmg gile sejuk kat atas tu sampai nak bernafas pon susah. seyes la korg, stamina mmg kene power..start jalan da kene naik tangga kayu..adeh..penat weh..seyes penat, tapi aku gagah jugak sbb nak sampai puncak..rugilah tak naik sampai summit kan? so aku teruskan perjalanan walopun kejap2 berhenti ambik nafas..lepastu cont' jalan..sampai kat bahagian lapang sikit personal guide aku *pakcik jimin* tarik tangan aku..*sure die tau aku letih + tak larat + takkan jalan kalo die tak tarik* huhu..sampai Sayat-Sayat Hut kitorg rehat. siape2 nak makan boleh makan, nak baring terlentang tak dibenarkan/digalakkan ok. kat sini ade petugas untuk rekod semua pendaki yg sampai. kalo ade yg nak stop takat ni dibenarkan sebelum patah balik. agak2 20minit kot kitorg mula daki ke puncak, dan aku mmg ditarik oleh pakcik jimin. susa gile nak bernafas time tu. jalan 10 langkah, stop. jalan lagi 15 langkah, stop. ade tu jalan 5 langkah je da stop. tapi aku cakap dalam hati yg aku kene teruskan dan kena sampai puncak. banyaklah kata2 peransang dari pakcik jimin, mmg aku berterima kasih sbb kalo takde die sure aku tak sampai puncak. pukul 6 tepat aku sampai puncak tertinggi, Kinabalu = Low's Peak (4095m) yg diambil sempena nama Hugh Low *org yg pertama menemukan puncak tu* gile mmg aku high~ best gile da sampai atas! heheh~ kat situ ade la puncak2 lain jugak tapi tak sesuai untuk daki. Alexandra Peak (4003m), St. John's Peak (4092m), Victoria Peak (4088m), Ugly Sister Peak (4032m), Donkey Ears (4054m) yang umpama telinga keldai dan South Peak (3933m) gambar yg diletak kat duit seringgit *sila tengok sekarang, cepat! =P*






ok, kitorg da puas ambik gambar. then turun pulak. yg ni sebenarnye hardest part. turun lagi merana korg tau tak. hadeh. tapi ape2 pon da lega lah. sebab mase nak naik tu cuak gak. tu dah sampai puncak, rase high la pulak. hihih.

kat sini aku bagi tips untuk korg yg nak mendaki :-
- walopun akan rase letih dan tak larat nak makan tapi korg kene kenyangkan perut untuk tenaga yg bakal digunakan. *cokelat, energy bar, atau ape2 saje yg high energy yg senang dimakan.* 
- disarankan 4 ~ 5 liter air sehari. sebab mmg haus untuk daki 6meter ke atas.
- jalan perlahan-lahan untuk elak kan sakit kaki, penting ni sbb nak guna lagi tenaga untuk daki 2nd part. nikmati scenery kat situ.
- ade camera? bawaklah. takde pon pinjam je dari sape2. rugi tak ambik gambar.
- make sure kuku kaki korg dipotong, jangan terlalu pendek dan jangan terlalu panjang. nanti sakit.
- kalo daki sorg2, carik la kawan untuk hire cheaper guide.
- bawak head lamp sbb dari laban rata ke puncak mula mendaki pukul 2 a.m. at least. gelap.
- gunalah kemudahan yg ade dekat rest house : hot water, hot food & bed. dan jangan ketinggalan untuk experience sunset dari laban rata. sangat cantik.

ubat-ubatan :-
- pain killer atau anti-nausea medications. sape2 yg tak boleh tidur disarankan makan sebelum tidur.
- sunblock, turun nanti korg perlukan.
- lipgloss, sebab sejuk.

p/s : low's peak..see u next year~

Monday, May 10, 2010

apek kong kang

pagi tadi macam biase aku keluar pegi keje jalan kaki subuh2 gelap tuh ke bustop. ade la satu..eh bukan, ade sorg apek ni..die pagi2 jogging kat area taman rumah aku tula..kire tiap2 pagi mmg akan nampak die lah senang cite..tapi yg aku peliknye bin ajaibnye kan..bile aku selisih dengan die..secara automatiknye die akan melencong rapat kearah aku. aku pelik kat situ. mula2 tu aku biar jelah ingatkan die letih jogging sbb tu jalan kejap kiri kejap kanan. rupa2nye tak. bile aku perhatikan balik dari jauh, die jalan sikit punya lurus..bile nak sampai kat aku je die melencong. aku cakap dalam hati, nak kene sepAk apek tua nih.esok2 nye aku buat observation lagik, jadik jugak. dan bukan aku je. sume pompuan2 yg die selisih die akan buat macam tu. pale hotak nye apek. dan yg terbaru pagi tadi lah. hampeh betol. umur da same dengan atok aku da tapi gatal! eeeii..aku campak kolam loji kat rumah aku tu baru tau. mongok!

Saturday, May 1, 2010

Ada apa dengan 1 May?

Selamat Hari Buruh @ Happy Labour Day  to all..


ada macam2 cara org sambut hari buruh @ pekerja sebelum ni, di negara kite sendiri pon ade pelbagai cara. korg tau tak..pernah ade student sambut labourday dgn berjaga kat tepi pantai tengah2 malam 30 April dan berlari into the north sea bila sunrise on 1st May, naked ok. kejadian tu berlaku di St Andrew, Scotland. huhu..selamat bercuti semua~