Pages

Thursday, December 30, 2010

esok cuti wey!

aku suke, aku suke..yeah. malaysia akhirnye menggondol Piala Suzuki..hoyeh3..pasukan malaysia, tahniah untuk anda..wuuuuhu, fahmi mmg encem..seb baik da bepunye =P
aku bukan la minat sangat sebenarnye bola ni, in fact aku tak kenal pon sape pemain2 mesia nih..seb baik la aku rajin jugak tengok berita@bace 'sok kaba' *bahase paso sungguh* rajin ker? haha..sebab lawan indonesia kot yang menyemarakkan lagi keinginan aku nak tengok. hhe. tapi takdela rajin bace ruangan sukan pon. hehek. kot2 yang encem2 tu menarik gak la minat aku nak tengok. *tengok je ke, ahaha*

korang nk tau sape awek fahmi? meh le tekan >> sinun.

klik untuk tumbesaran.

rupenye aku da lame pon menFollow beliau tapi taktau pon die awek fahmi..hek hek nampak sangat recently tak active blogging. huhu. yang aku tau die penah join program realiti, gua tak hingat plak program tuh, erm tanye die sendiri lah. =D

p/s : esok cutii..yay jugakk walopun aku tak keje..huahua..

Tuesday, December 28, 2010

makan-makan

Sape suke makan, sile angkat tangan. (me! hehe) kalo korg mmg jenis suke makan jom aku nak syor kat korg makan kat satu tempat yang syiok habis. sedap lagi lazat wa cakap sama lu..huhu sedap wey memang sedap. puas hati la kalo makan, lagipun die banyak choices. Restoran Hj Sharin Low kat sri gombak tapi ade cawangan kat tempat lain jugak. kalo nak tau lebih lanjut bole ke mukebuku die, sile tekan >> S.i.n.i


nampak sedap kan???
siap ade bawang terselit kat gigi lagi..hihihihi


selamat makan! =P

Saturday, December 25, 2010

what u give, u get back..yep, i got it..

semalam. kejadian semalam la yang buat aku rase macam ni. rase tak diperlukan, rase dibuang. ape yang buat die jadi macam tu. die buat aku takde semangat. sikit pon die tak peduli. sikit pon takde. sikit pon..kadang2 aku rase macam die nak balas dendam..betul ke macam tu??

p/s : penat, sangat penat macam ni.. =[

Tuesday, December 21, 2010

One Way Ticket by Neil Sedaka

wuUUuuUUu'~ gotta one way ticket to the blue~ huhu..lagu ni best. lagu lame tapi kalo denga sure tergude hahak..ini da jadi lagu trademark pulak mase kat vietnam aritu..woops..terbgtau pulak hihi..nanti aku cite ok..entri kali ni denga lagu Neil Sedaka dulu ok..

yag kat bawah ni live version.. kalo nak denga yang record punye tekan SINI

One Way Ticket by Neil Sedaka


Choo, choo train chuggin' down the track
Gotta travel on, never comin' back
Oh, oh got a one way ticket to the blues

Bye, bye love my baby's leavin' me
Now lonely teardrops are all that I can see
Oh, oh got a one way ticket to the blues

I'm gonna take a trip to lonesome town
Gonna stay at heartbreak hotel
A fool such as I there never was
I cried a tear so well

Choo, choo train chuggin' down the track
Gotta travel on, never comin' back
Oh, oh got a one way ticket to the blues

Oh, oh got a one way ticket to the blues

I'm gonna take a trip to lonesome town
Gonna stay at heartbreak hotel
A fool such as I there never was
I cried a tear so well

Choo, choo train chuggin' down the track
Gotta travel on, never comin' back
Oh, oh got a one way ticket to the blues

Oh, oh got a one way ticket to the blues
Oh, oh got a one way ticket to the blues

p/s : suke denga die sebut wuUuuuUu'~ hihi

Monday, December 13, 2010

excidently menabrak bontot honda city

ye. aku janji..aku tau, ni nak cite la niha. haritu, ade la dalam dua minggu lepas. aku langgar bontot kete honda city. bukan diri atau batang tubuh aku la, kete myvi mak akuu..erm. aku mase tu baru baik demam, ecely tak baik betul lagi. mamai, tu yang jadi hentam bontot kete org. yela aku paham la sape tak marah kalo kete kene langgar, nak2 lagi kete baru plak kan. W.S.Y 8.8.9. baru kan. tapi tak payah la pangai pon macam cibai. aku bukan nak kutuk cha ya nun alip tu, tapi die macam bangang jek. die nak aku baya rm1000 mule2 tu. aku cakap, baya dulu. nanti aku bank in. die da ambik no hp aku, siap mintak no ic aku tau. aku bagi, cakap mulot je. tapi die siap mintak tengok ic aku, yg aku pon bengong time tu. aku bagi die tengok. die siap ambik gamba kete aku lagi, glemer kejap.

aku da nangis da lepas tu. rm1000 mane aku nak carik time tu dengan tak gaji lagi. tau2 pukul 11.30 cha ya nun alip tu call aku bgtau yang die nak aku bank in rm1070 before 12p.m. mane aku ade. aku da call org2 yang aku pecaye, diorg cakap buat je repot. so aku bgtau kat cha ya nun alip tu sile buat repot bcoz aku memang tak bole nak baya. aku mintak nombor plate kete die sebab aku ter-delete. tapi die tak bagi2 pon.

aku call ehem2. then die bgtau jalan ke IPD petaling jaya. aku tak tau la kenape mase tu emosi sangat. nangis gile2. mungkin pasal rm1000 tu kot. dan mungkin pasal pikir macam mane nak bgtau mak ayah aku. lame aku kat depan balai kelana jaya tu, nangis tak hingat. sebab aku mule2 buat repot kat situ tapi diorg cakap kena buat kat PJ. nasib baik ade ehem2 tolong tenangkan aku, die bgtau jalan.

aku sampai IPD petaling jaya, lame. tapi cha ya nun alip tu tak bagi2 lagi info kat aku. penat aku tunggu. da la aku demam time tu. geram gile. aku call die lagi skali, die cakap kejap. tak lame tu aku nampak kete die masuk kawasan IPD tu. aku ingatkan die nak samai sebab tu die cakap kejap. tapi korg tau ape? die masuk lepas tu dok cepat2 nak buat repot. vavi. aku nampak die kata dalam. da aku memang kat dalam tu sure la aku nampak die. aku call lagi, aku cakap nak info tu. die cakap ok2 then letak fon. pastu aku nampak die sambung balik buat repot tu. fcuk. aku bangun jalan g kat tempat die, aku cakap aku nak no kete die. petu die cakap aku kena isi borang dulu. aku lagi dulu sampai dari die. sengal. aku cakap aku da siap buat sume tu. pastu baru die bagi. tah hape2 tah.

sham datang lepas tu. ingat nak suruh die hanta balik. tapi kete die sape plak nak bawak balik kan. tula. konon tak nak mintak tolong. last2 skali call jugak. tepakse la aku sendiri bawak kete balik jugak. bawak 40km/j weh. da terhuyung hayang da kete tu, brape kali kena honk. sham banyak kali msg aku tanye katne, cakap drive elok2, fokus. yela, aku tak larat gile time tu. tapi akhirnye sampai rumah jugak la.



body kiri yang sememang da cedera, tambah lagi parah.


pandangan tepi kiri


patah sikit la.


no plat terkeluar sikit.


kecederaan dibahagian tepi kanan.


bonet depan yang kemek hentam bontot honda tu.

p/s : cha ya nun alip tu call aku haritu mintak no hp polis yang ambik repot kitorg, cakap dengan aku baik2 lembut2 la konon. jangan harap aku nak bagi. carik la sendiri.

taxi - angkubah

tahniah TAXI! kerana menang TwiSties BinGITTTTT!!!
aku suke lagu korg.

Sunday, December 12, 2010

jadi burung hantu

ok aku tau aku janji next post tentang ecident tp aku just nak bgtau aku tengah buat bunga telor, hantaran minggu ni. jadi aku agak busy sikit, dah 1 hari jadi burung hantu, tak tido. malam tadi pon aku tido dua jam je. bukan malam pon, 5 pagi. hehe. weekend ni duduk kedai. tolong kawan aku wedding planner, sambil2 cari duit lebih. almaklumlah, isnin depan aku last keje kat kelana jaya tu. kontrak da habis. ok nanti aku opload pic kerja2 yang aku buat. ok daa..encik tandas da panggil..huhu

p/s : time ni pulak die nak menabung amanah saham mr tan. =P

Friday, December 10, 2010

My Header Contest

yey..mahu join kontes lagik. dapat tau kontes ni dari belog liayana lunia ..macam menarik pulak, kebetulan baru je buat header baru. takla cantik sgt tapi mane tau rezeki kan. huhu, bole buat belanje isi minyak kete. huahuahua. ok, owner belog kontes ni adelah tenenet teneeeettt..

cik Rieyana! hoyeh2!

sile kelik untuk untuk ke belog beliau.

ye, aku pon bru je meng-follow belog beliau, antara syarat2 yang dikenakan oleh tuan belog. i follow~ bak kate abang jam sinar pagi tu. huhu. tengok bilangan peng-sapot kontest kat belog Rieyana ramainyelah, tak cukup jari tangan dengan kaki nak bilang. =P~

dalam keadaan selsema+batok+demam siki2 ni pon ade hati nak join kontest hikhik. takpe2, bagi can kat aku eh. =P~ aku tepek skali la header baru kt bawah ni.



oh sebelum terlupe, skrg aku nak tag 3 orang pulak, drumbass sikit...


korg2 yg nak join moh le memeriahkan lagi kontes nih..

sakit, hapus dosa-dosa kecik

warrrgghh..betul2 punye selesema + batok + demam sikit..tapi kalo da seseme tu, da macam demam satu badan da..huk huk tak suke.. takpe2, sakit ni menghapuskan dosa2 kecik. alhamdulillah. tadi da telan panadol soluble, tggu tgh hari pulak. tapi aku tak larat wey. rase nak balik je nih..WuUuuuu~


cian org sakit ni. kui3..

p/s : selseme punye pasal td mase parking da tergesel body depan kete dengan bontot kete org, errgghh stress aku.. suda la aritu eciden. oh aku tak bgtau korg yang aku eciden eh? takpe, tggu next entry ok. *banyak bende dalam kepale nih. huh*

Thursday, December 9, 2010

Selamat malam..

arghh..tak sukenye selsema..bari je baik demam bulan lepas, ni selsema pulak. haadoi. tak larat wey. nak tido. selamat malam sume. +_+ mimpi yang indah2~

Monday, December 6, 2010

Maal Hijrah dengan doa akhir dan awal tahun

esok maal hijrah. tahun baru untuk umat islam diseluruh dunia. biasenye maklong akan sibuk tanye dah bace ke doa akhir tahun. hurm, kat sini aku kongsikan doa2 akhir tahun dan awal tahun untuk korg bacekan. semoga kita dapat rahmat Allah, selamat tinggal tahun yang mendukakan. selamat datang tahun baru, harap tahun baru ni dapat memberikan kebaikan kepada seluruh umat islam. amen.

Bacalah doa ini tiga kali bila akhir tahun baru Islam, boleh dilakukan sesudah asar atau sebelum maghrib pada tarikh 29 atau 30 Dzulhijah. Dengan doa ini kita memohon ketika kita akan mengakhiri perjalanan tahun yang akan ditinggalkan ini akan mendapatkan ampunan dari Allah swt atas perbuatan-perbuatan yang dilarang oleh-Nya, dan apabila dalam tahun yang akan ditinggalkannya itu ada perbuatan-perbuatan yang diredhai oleh Allah Swt yang kita kerjakan, maka mohonlah agar amal soleh tersebut diterima oleh Allah Swt.




Bacalah doa ini tiga kali bila kita masuk 1 Muharam. Boleh dilakukan selepas maghrib atau pun sesudahnya. Dengan doa ini kita sebagai Mu'min memohon kepada Allah Swt. agar dalam memasuki tahun baru ini kita dapat meningkatkan amal kebajikan dan ketaqwaan.


Selamat menyambut maal hijrah~

kotak cokelat yang bole dimakan

saje nak share pic cokelat banyak2 ni nak kasi korg terliur huhu. aku pon da terliur jugak da sebenarnye. hak hak..cokelat bersama2 kotak yang bole dimakan. so save la duit. beli cokelat, makan dengan bekas2 sekali. hihi. best kan? tak payah pening kepale mane nak buang bekas atau kotak cokelat tu. pilih la yang mane satu berkenan. huhu.


ini cokelat kotak pok a dot.
kalo tak tau nak bagi hadiah ape kat kawan2 atau kenalan, bagi la yang ni.
tak payah nak balut2. kih kih.


yang ni plak sesuai bagi kat sape2 yang suke make-up.
macam kotak bedak yang tepek kat muka tu kan?
ala kire macam artis gitu, nak letak subang dengan rantai pon bole. heh.


yang ni ala2 bekas orang menjahit letak sume jarum benang bagai tu kan??


haaa..yang ni eksklusif sikit.
ala2 princess gitu.
bagi hadiah orang kawen pon sesuai.
tak pon hadiah anniversay ke kan.
sure melt hati orang yang dapat tu. romantik gitu.
jangan cokelat tu yang melt dulu udah le ye. =P


yang ni nampak agak old school sikit.
ade rupa batu marmar yang dicurah cokelat tak? =P


yang ini bekasnye ala2 bekas isi kuih bulan.
macam bekas biskut pon ade.
rase macam buat dari kulit kayu pulak. hek.


ini dah macam bekas kutip kerang tepi laut jek. huhu.


p/s : kredit tu mirza baig yang suke bagi email kat aku. thx u friend.

pengantin disamun?

wah. pernah dengar pengantin disamun? pernah dengar pengantin tengah duduk makan beradab tiba2 ade org datang acu pistol then cakap..

"berhenti makan, serahkan kerongsang2 dan cucuk sanggul anda sekarang." ade ke macam tu? memang tak berhati perut betol la org yang menyamun tu.
tak tak, tu konon2 je..bukan macam tu sebenarnye. ini kisah benar ok. tak main2 tau *iklan P1 wimax. berape P1 wimax baya ko ni huda?* ini kes pecah rumah semasa majlis kenduri kawen. memang malang la keluarga tu, dah la keluar duit banyak2 nak buat kenduri. alih2 kena kebas pulak.

kes ni berlaku pada 28/11/2010 *baru lagi ok, bru bulan lepas.* diorg ni sekeluarga buat majlis kawen kat USJ 22. majlis mmg la vouge, berjalan lancar macam highway duke kalo takde tol. lancar sampai la majlis tu abis pukul 4 petang pada hari yang same la kan. tapi tiba2..jeng! jeng! jeng!..diorg dapati ade ahli keluarga kehilangan dompet, kad kredit dan yang paling penting skali, duit mas kawen pon kena kebas *tak sempat nak joli duit mas kawen*. hampeh betol penyamun tu. anggaran kekebasan yang telah dikira adelah berjumlah RM2,500 tunai. ade jugak dokumen2 penting macam ic, lesen memandu dan kad bank hilang kena kebas jugak.

diorg syak 2 org pompuan melayu dewasa berumur agak2 38-42 tahun dengan 2 org kanak2, perempuan dan lelaki antara umur 12-15 tahun dan 7-9 tahun berkemungkinan terlibat dalam operasi kebas mengebas nih. diorg ni mmg la mesra~ *dengan gaye Bob Af1* lepas tu diorg buat kerja mase pengantin tengah lapo bersantap makan beradab, mmg tak beradab pengebas tuh. yela tengah mentekedarah sape nak perasan brg2 penting macam tu kan. kat umah sendiri pulak. pengebas2 tu mintak izin nak solat la kunonnye, kuanghajo. petu diorg masuk bilik kunci then ape lagi, selongkar ape yang patot la kan. diorg masuk semua bilik, sbb berdasarkan keterangan lokasi brg2 org rumah yang hilang tu. penyamun tu mase majlis pakai baju kurung maroon & purple *ewah3..baju nak glemer nyah*

rupenye ade kes sebelum ni pon pakai baju yang same. diorg pakai tudung, kulit hitam manis *negro ke ape, merosakkan imej org bertudung. ciss* berdasarkan siasatan polis, ini kes ke-4 yang dilakukan oleh org yang same. berlaku jugak di tempat yang sama, sekitar USJ dan Putra Heights. diorg sekeluarga tgh bantu polis dengan mengumpulkan gambar2 mase majlis dijalankan. mane la tau kot2 ter klik! klik! klik! gambar diorg skali kan. possible tak? amboi, mmg tumpang glemer la penyamun tu.

jadi. memandangkan suda dekat akhir tahun ni, eh mmg da akhir tahun ape. mesti banyak org buat majlis kawen kan. sesiapa yang nak buat majlis kawen tu, hati2 la ye. brg2 berharga tulong simpan kat tempat yg tersorok. kunci. simpan dalam peti sejuk beku. eh salah, peti besi. tapi jangan la peti besi yang ringan, kang dengan peti2 tu diorg kebas pulak. eh tapi peti sejuk beku sape nak bukak ye tak? tak kan nak curik ikan sembilang yang nak buat masak lemak pulak kan. tak pon letak kat tempat yang org bole tengok yang senang nampak kalo ade sape2 pegang atau ambik. pencuri zaman skrg ni canggih betol. mesti die skola dulu pakai baju brand canggih.

sumber berita tersebut adelah dari SJAlert.

Tuesday, November 30, 2010

sick.

demam seminggu.
lepastu alegik ubat pulak.
badan merah2 gatal2.
huhh..letih betul sakit nih.

Sunday, November 21, 2010

silence is better than word


kdg2 diam tu lebih baik dari berkata2..aku ade rase letih sebenarnye hidup macam ni. takde pencapaian dalam hidup. rase macam bagus kadang2 tapi habuk je. debu. aku cemburu dengan org yg hidup bahagia. cemburu dengan sape2 yg ade sbb yg sgt kuat utk terus hidup selain Allah. aku nak jadi org2 berjaya. aku nak jadi org yg hidupnye berjaya, disenangi sume org. dihormati. dihargai. mgkin terlalu banyak permintaan aku, mgkin aku belum layak utk dapat sume tu.

Friday, November 5, 2010

thx u Allah

aku banyak hadapi dugaan, rintangan untuk bangkit semula. ade mase aku rase lemah sangat. rase macam sume ni tak adil untuk aku. teruk kan? tapi aku tak bole bohong, mmg tu yg aku rase. tapi sekarang aku sedar..

bak kate Zue Tahir : betul tue huda...sbb tue kita kena sentiasa bersyukur dgn ape saje pemberian dari Dia....

mmg betul, memang Allah da tentukan sesuatu musibah untuk diberikan kebaikan yg lain..sekarang aku faham. bila kite tak dapat apa yg kite nak, mesti ada keburukan yg kite tak tau, akan nampk kemudian hari..thx u Allah, for let me see this..

p/s : aku da dpt kerja baru. alhamdulillah. semoga Allah permudahkan jalan hidup aku. amin.

Friday, October 29, 2010

bercakap pasal hak

lama sungguh tak jenguk sini. kalau rumah tinggal da berhabuk bersawang da kot. tibe2 teringat sesuatu, kelakarnye bile org cakap pasal hak. tentang hak seseorang bercakap, hak untuk marah, hak untuk bersuka-ria, hak maki hamun org, hak untuk cemburu, *tak termasuk cemburu buta ok* semua org berhak bersuara. demokrasi la katekan. demokrasi dalam negara, dalam masyarakat, dalam keluarga, dalam hubungan sesama manusia. tapi sejauh mane demokrasi diamalkan. cakap mulot je tak gune. agak2 kalau diberi peluang apela yg korg nak demokrasikan tu eh? hehe, ape yg penting demokrasi kene ade tolak ansur..give and take kate org puteh..

bile cakap pasal hak, semestinye la kena adil..kalo tak, tak payah cite pasal hak..kalo tak adil tak layak lagi untuk bercakap pasal hak..hak untuk beristeri dua misalnye. kalo tak boleh nak adil macam mane nak tentukan hak isteri-isteri..itu yg da kawen, yg belum kawen pon ade hati nak beristeri dua..bercinta pon terkontang kanting lagi, sorg majok sorg buat pangai pon tak bole nak control, inikan pulak kawen..huh dasar lelaki mmg tak cukup sorg..itu nak cakap pasal hak..? pegi menoreh getah lagi baik la..dapat gak kumpul duit nak kawen..

kadang2 kita sombong..kita tamak dan kita tak sedar yg kita perlukan seseorang itu lebih daripada segalanya..bila dia hilang dari hidup kita baru la kita rasa sunyi..rasa tak lengkap bile die tak wujud depan kita. betul la org cakap, kadang2 seseorang tu perlu hilang dari pandangan mata kita untuk kita hargai dia..jgn sampai terlambat suda la, there's no turning back u know..

kawan aku cakap :
"akan sampai masenye nanti seseorg tu akan sedar siape yg penting dalam hidup die.."
aku kate :
"harap bile tiba masenye nanti semua masih belum terlambat.."

Tuesday, October 5, 2010

Hanyut - Faizal Tahir

Harus bagaimana lagi
Dan terus begini
Dengarkan aku
Lihat ke mataku

Cukup sudah kau menghukum
Salahku tetap salahku
Benarkan ku berbicara
Agar bisa pulih semua

Namun harus sampai bila
Kau kan diam seribu bahasa

Chorus
Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
Fahamilah ku tak mampu terus tanpa kamu
Bagaimana ku nanti
Bila tiada mengganti
Yang ku ada hanya kamu saja

Saat mata terpejam
Hanya kau ku terbayang
Menghapus semua segala rasa di jiwaku

Saat mata terbuka
Kamulah yang pertama
Tak mampu aku
Bayangkan
Hidup tanpa dirimu

Repeat Chorus

Aku memang bersalah
Selalu saja mengabaikan mu
Dan tapi dah ku sedari
Segala perit kau lalui
Ku terlupa kau terluka

Dan memang selalu
Aku bersalah
Selalu saja mengabaikan mu
Meninggalkan mu
Dan tetapi itulah aku sedari
Segala perit yang kau lalui
Kerna diriku yang terus hanyut

Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
Bagaimana ku nanti
Bila tiada mengganti
Yang ku ada hanya kamu saja

Bagaimana ku nanti
Bila kau tak di sisi
Yang ku ada hanya kamu saja

Wednesday, September 1, 2010

kuiz fb - adekah gua pura-pura gembira?

tadi aku jawab kuiz kat fesbuk..dan ini lah hasilnye..


ye kot..selagi bole tahan aku tahan la..betol la tuh..

nak jawab? kelik je sini >> kuiz

Monday, August 16, 2010

kadang-kadang..

kadang-kadang orang yang kita sangka ambil berat tentang kita sebenarnye tak fikir ape pun tentang kita dan orang yang kita percaya adalah orang yang paling banyak menipu kita..

Friday, August 13, 2010

Tazkirah Jumaat [Solat Sunat]

Dapat email ni dari mama..tak tau la sape yang forward kat die..tapi bila baca aku rase beruntung sangat jadi ummat Nabi Muhammad s.a.w ni..kalo nak tau bace lah =]

Allah SWT selesai menciptakan Jibrail AS dengan bentuk yang cantik, dan Allah menciptakan pula baginya 600 sayap yang panjang , sayap itu antara timur dan barat (ada pendapat lain menyatakan 124,000 sayap). Setelah itu Jibrail AS memandang dirinya sendiri dan berkata:
"Wahai Tuhanku, adakah engkau menciptakan makhluk yang lebih baik daripada aku?." Lalu Allah berfirman yang bermaksud.. "Tidak"
Kemudian Jibrail AS berdiri serta solat dua rakaat kerana syukur kepada Allah SWT dan tiap-tiap rakaat itu lamanya 20,000 tahun. Setelah selesai Jibrail AS solat, maka Allah SWT berfirman yang bermaksud.
"Wahai Jibrail, kamu telah menyembah aku dengan ibadah yang bersungguh-sungguh, dan tidak ada seorang pun yang menyembah kepadaku seperti ibadat kamu, akan tetapi di akhir zaman nanti akan datang seorang nabi yang mulia yang paling aku cintai, namanya 'Muhammad.' Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa, sekiranya mereka itu mengerjakan solat dua rakaat yang hanya sebentar sahaja, dan mereka dalam keadaan lupa serta serba kurang, fikiran mereka melayang bermacam-macam dan dosa mereka pun besar juga. Maka demi kemuliaannKu dan ketinggianKu, sesungguhnya solat mereka itu aku lebih sukai dari solatmu itu. Kerana mereka mengerjakan solat atas perintahKu, sedangkan kamu mengerjakan solat bukan atas perintahKu."

Kemudian Jibrail AS berkata:
"Ya Tuhanku, apakah yang Engkau hadiahkan kepada mereka sebagai imbalan ibadat mereka?"
Lalu Allah berfirman yang bermaksud.
"Ya Jibrail, akan Aku berikan syurga Ma'waa sebagai tempat tinggal..."
Kemudian Jibrail AS meminta izin keada Allah untuk melihat syurgaMa'waa. Setelah Jibrail AS mendapat izin dari Allah SWT maka pergilah Jibrail AS dengan mengembangkan sayapnya dan terbang, setiap dia mengembangkan dua sayapnya dia boleh menempuh jarak perjalanan 3000 tahun, terbanglah malaikat Jibrail AS selama 300 tahun sehingga ia merasa letih dan lemah dan akhirnya dia turun singgah berteduh di bawah bayangan sebuah pohon dan dia sujud kepada Allah SWT lalu ia berkata dalam sujud:
"Ya Tuhanku apakah sudah aku menempuh jarak perjalanan setengahnya, atau sepertiganya, atau seperempatnya?"

Kemudian Allah SWT berfirman yang bermaksud.
"kamu dapat terbang selama 3000 tahun dan meskipun aku memberikan kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki, lalu kamu terbang seperti yang telah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akan sampai kepada sepersepuluh dari beberapa perpuluhan yang telah kuberikan kepada umat Muhammad terhadap imbalan solat dua rakaat"

Sesungguhnya Allah SWT telah menyembunyikan ENAM perkara iaitu :

- Allah S.W.T telah menyembunyikan redha-Nya dalam taat.
- Allah S.W.T telah menyembunyikan murka-Nya di dalam maksiat.
- Allah S.W.T telah menyembunyikan nama-Nya yang Maha Agung di dalam Al-Quran.
- Allah S.W.T telah menyembunyikan Lailatul Qadar di dalam bulan Ramadhan.
- Allah S.W.T telah menyembunyikan solat yang paling utama di dalam solat (yang lima waktu).
- Allah S.W.T telah menyembunyikan (tarikh terjadinya) hari kiamat di dalam semua hari.

Wednesday, August 11, 2010

Selamat berpuasa..

Aku mintak maaf andai terkasar bahase sepanjang berbloging..diharap puasa kali ni dapat memberi seribu erti kepada semua umat islam seluruh dunia..hepi fasting~

Sunday, July 25, 2010

bengang betul.

aku nak meng-test template aritu..tapi tah macam mane aku punye list blog kat tepi sume hilang. bengang betul. nasib baik aku follow sume yang listed. hadoi. akan ambik mase untuk add semula semua ye readers..

Friday, July 16, 2010

i will always be there for you.

agak terkesan aku bile dapat mesej yang di-reply malam tadi. sedih sungguh. memang la aku ni kaki leleh. tapi malam tadi tak boleh leleh lebat, ramai orang. sakit hati pon ade tapi lebih kepada terkilan campur sedih. leleh la jugak beberapa drop tapi cepat2 cover dengan sweater konon2 mengantuk la. mungkin bukan aku sorang yang alami bende ni tapi pada aku sangat tak patot la kan. takde ke terdetik sikit rase kat hati tu agaknye. mungkin jadi ape2 ke nanti. nothing impossible. aku harap aku tak macam tu kemudian hari. i hope when the day's come, i will always be there for them.

Thursday, July 8, 2010

sometimes, life is funny..

What Will We Do...If Person We Don't Want The Most...Crawling For Us..Begging For Us..Hoping For Us..


but,
what will you do..if others person the most not wanted..is you?

sometimes we do have to 'sedar diri' huhu..

Sunday, July 4, 2010

bile aku nak kawen?

selamat sorang lagi kawan aku. firdaus sukeme, selamat pengantin baru. tak lupe jugak kawan2 aku yang lain. yinn, mekna, che. ramai la pulak yang kawen tahun ni. ku bile lagi. hoho soalan cepu emas 22 karat tu yang aku selalu dapat. ade jodoh aku jemput la ye kawan2. buat mase ni belum ade lagi orang masuk meminang.


Friday, July 2, 2010

sumpah. bukan ni yang aku nak.



aku rase tiap kali aku meleleh aku kalah dengan perasaan aku. kdg2 aku fikir patot ke aku kalah meleleh macam ni. tapi sumpah, bukan ni yang aku nak. cuma bile aku teringat pekara yang menyentuh perasaan aku, aku akan meleleh. lagi2 bile semua bende yang aku buat tu mmg aku regret sangat2. kdg2 leleh aku makin menjadi2 sampai effect lena tido aku. cuma yang pasti aku jarang meleleh depan orang. kalo nak leleh aku akan carik tempat strategik dan kalo ade rase nak leleh kat public aku akan tahan supaya tak leleh.kdg2 aku letih macam ni, leleh tak berhenti. tapi apeje yang aku bole buat selain meleleh. yang penting aku tak kaco orang. kdg2 aku rase hidup ni tak adil, tapi bile fikir2 semula semua tu silap aku jugak. orang kate tuhan tak kan bagi kite ujian kalo kita tak bole hadapi. aku bukan menidakkan takdir tuhan, cuma kdg2 aku rase semua ni terlalu berat. *ambik nafas, hidung dah tersumbat* aku harap semua ni cepat berakhir.

Berdych vs Federer

haritu Federer kalah dengan Berdych suku akhir Wimbledon England..heheh..dasyat gak tengok diorg main. sengit. asik duce jek. tapi aku bukan minat Berdych pon *ade minat sikit la, sebab die kalahkan Federer.haha* aku suka Nadal..hee..aku nak tengok ade orang kalahkan federer jek. jahat ke? memang jahat. haha. tapi bukan jahat naa pon. sikit jek.



VS



p/s : Can't wait to see who will be in the finals..

Wednesday, June 30, 2010

tadaaaaaa



Comey tak? bukan hp tu yang comey. 
sticker love heart warna-warni kat blakang hp tu. 
comey kan? 
org kat seblah hp tu pon comey gak kan? =P~


Tuesday, June 29, 2010

un-tick draft

aku baru je bole online semula kat ofis. tu pon sebab aku tuka setting draft untuk publish pada mase suke2. bile dah tak tick mende tu baru ok. tapi yang aku nampak dari observation aku, aku hanya tak bole taip ape2 pada certain pc je. tak paham aku. tapi yang pasti bile dah un-tick draft publish ok pulak. ade ape2 setting yang buat die jadi unavailable kot. i will figure it out later. kalo ade sape2 yang tau tu sile la bgtau eh. tata.

Friday, June 25, 2010

T2o3 Oh T2o3..

masuk harini dah 3 kali aku lambat datang ofis dalam minggu ni. tunggu T2o3 sejam baru ade. gile la. tak kan hari2 lambat macam ni. ok aku lambat jugak sebelum ni. tapi tu mmg aku sendiri yg keluar lambat, so aku takde la kisah sangat sbb sendiri carik pasal. ini pukul 6 pagi aku da tercong0k kat bustop tu. pukul 7 pagi baru ade bas. aku baru je nak buat azam baru bangun awal *azam baru bukan untk tahun baru je ok* macam tak nak bagi aku bangun awal jek. =P haha bole tak pikir macam tu. hihi.*padahal tuhan nak uji samada betul2 nak berAzam baru ke tak* hehe..tapi yg buat aku sakit hati, driver bus tu act macam takde ape2 jek. sakit hati aku. lepas tu, ade makcik yg tunggu bas dengan aku tu bgtau die tanye driver bus tu apsal lambat then kena marah pulak. siap jeling2 makcik tu lagik. esh..bad..bad attitude..ni nak kena komplen aduan rakyat nih..amacam..=D

Saturday, June 19, 2010

melancoly sendiri

tiga pagi jam di laptop ayah. ternyata dua biji mata masih mahu celik, cuma bezanya ditemani cecair yg tidak mahu berhenti meleleh. hiba sangat hati pagi ni. minda berperang dengan perasaan sendiri. mahu melepaskan segala yg terpendam namun berharap agar hati tidak terluka. penyedih ke aku? well i guess yes. melancholy sendirian. sejak ahad lepas, hanya sekali berhubung ditelefon. itu dah cukup menambah kelajuan cecair dari dua biji mata kepunyaan aku mengalir lebih deras. aku tamak. tamak kasih sayang dari orang yg aku sayang. tamak kan perhatian. aku cuma manusia biasa yg selalu cemburu dengan kebahagiaan orang lain. tapi itu hanya perasaan yg tak akan pernah aku luahkan melalui perbuatan. mungkin dapat dilihat oleh insan2 yg rapat dan selalu berada dekat dengan aku. aku cuma mahu dihargai. cuma mahu insan yg aku sayang sedar kewujudan aku disisi mereka.

Tuesday, May 11, 2010

kinabalu trip

haa..airland ade tanye aku..mane gamba low's peak? aku upload kt fb..huhu korg tau apekah itu low's peak? low's peak adelah puncak tertinggi antara puncak2 yg ade di puncak gunung kinabalu..dan puncak tu sudah pon aku tawan pada 21 March 2010 pada 6.00 a.m ..sgt menakjubkan dapat tengok sunrise atas puncak kinabalu..rasa bangga atas pencapaian sendiri buat pertama kali menjejakkan kaki, ecewah ayat skema abis..tapi seriously aku memang sgt bangga disitu ok.

group kami seramai 13 org, 4 org adelah kami sekeluarga, 3 lagi (adik ayh) mcik fizah & famly (husband & wife plus ank sulung diorg), selebihnye officemate mak aku dan kawan2 office lame mak aku. dari kl naik flight ke kk ambik mase dalam 2 jam lebih. penerbangan MAS jadi pilihan *booking mase 0 rate tapi layanan macam bayar full..huhu* makan mmg sedap, lagi2 flight aku pukul 2.00 p.m, so lunch dalam flight. yg ni bole tunjuk2 kt my cousin yg sorg tu dgn adik laki aku..diorg flight awal so tak dapat rase Hagen-dazz nyum3.. *booking flight tak same waktu sbb sgt susah nk booking online, kire nasib2 jela sape dpt awal. patutnye booking skali tapi mase tu tak confirm diorg nk naik flight ape. last2 sume mama yg booking-kan*

 
sampai kk lebih kurg pukul 5.00 p.m, sesampai je ade van persiaran da tunggu. so letak bontot jela. singgah Giant kejap beli ape2 yg patot then teruskan perjalanan ke kinabalu park *tempat menginap before mendaki* jauh seyy..3 jam, org nogori cakap tigo jam..heh heh..sampai kinabalu park da malam, terus dinner. *kelebihan diorg yg flight awal, bole pusing2 jalan2 kat kinabalu park* then lepas makan chit-chat bersama kit kat huhu..kemudian balik bilik, mandi2 tido. esoknye bangun siap2 pakai baju untuk mendaki. pendakian dimulakan dari Timpohon Gate ke Laban Rata iaitu tempat penginapan sebelum meneruskan pendakian ke puncak.


perjalanan ke Timpohon Gate (1.830 m dpl) 4,5 km dari HQ Kinabalu Park, naik bas yg dsediakan *laluan yg paling senang* mulakan pendakian lebih kurg 10.00 a.m pada 20 March 2010..agak2 5min perjalanan kami sampai ke Carson Waterfall. walopon air terjun tu tak mencurah2 tapi agak menenangkan perasaan jugak la..kitorg teruskan pendakian, laluan agak mendatar tapi selang-seli mendaki. trek taklah susah mane sbb da disokong dgn papan jadi tangga. lebih kurg 1km dari Timpohon Gate sampailah pondok yg pertama, Pondok Kandis. pondok ke-2 adelah Pondok Ubah, seterusnye Pondok Lowi, Pondok Mempening, dan Pondok Villosa. pada ketinggian ni boleh nampak pokok2 bonsai disebabkan suhu yg agak sejuk dan nyaman. Kemudian jumpa pondok terakhir Pondok Paka, sambung mendaki lagi sampai ke Waras Hut (3243.7m). Kat sini ade asrama untuk pendaki macam kami ni bermalam sebelum teruskan pendakian ke puncak kinabalu. kitorg singgah Laban Rata Hut (3272.7m) yg jugak asrama pendaki untuk makan. aku sampai lebih kurg pukul 3 p.m. agak lambat la..dan kat sini lah aku jumpe Pendaki Solo Malaysia, En. Mat Noor yg dalam perjalanan turun. so tak lepaskan peluang bergambar kat situ. kat situ ade jugak asrama lain contohnya Gunting Lagadan Hut (3323.5m), Burlington Hut (3270.9m), dan Panar Laban (3314.3m) tapi kat Raban Lata je ade supply makanan. so, sape2 nak makan kena la ke Laban Rata. Usually pendaki akan duduk Laban Rata sbb kemudahan semua kat situ tapi kitorg tido malam tu kat Gunting Lagadan sbb Laban Rata da penuh. dan masalah yg kitorg hadapi mase tu, air takde sbb mase tu kemarau. bile air takde jadi takde la elektrik sbb diorg guna air utk hidupkan elektrik. tapi rupa2nye Laban Rata yg kering kontang, Gunting Lagadan ade air tapi ciput jela. so sbb takde elektrik, dinner diawalkan jam 4 p.m, makan sambil tunggu group kitorg yg belum sampai. rahmat Allah kite tak tau bile die nak bagi kan? dan hari tu jugak la pertama kali turunnye hujan lepas kemarau panjang. dan keadaan mase tu agak sejuk. bukan2 mmg sejuk, suhu mase tu 17 degree. kalo tak hujan pon da sejuk da, lagi pulak hujan tambah la sejuk. mmg sejuk gile. 






agak2 da sampai semua kitorg naik ke Gunting Lagadan. mandi, solat dan buat ape2 yg patot untuk persediaan daki ke puncak pulak. malam tu mmg sejuk. tambah2 lagi elektrik takde so sgtlah susah nak jalan, beyak tecing, dll. tapi kitorg da prepare head lamp so kire ok la kan. cuma ruang agak kecik jadi susah nak bergerak. sejuk jangan cakap la. yg best time sunset kat situ, kitorg bergilir ambik gambar. lepas tu masing2 tido kepenatan. tapi sebenarnye sume tak boleh tido. haha, adik aku dgn cousin aku je yg lena..yg lain sume tak lelap. last2 ambik panadol, baru ok sikit. sebenarnye mmg perlu ambik panadol sbb ade yg tak tahan dengan altitute sickness atau acute mountain sickness (AMC). lebih kurg pukul 1 a.m kitorg bangun untuk makan bagi mendapatkan tenaga sebelum terus mendaki. ramai jugak la..group kitorg je 13 org..ade lagi beberape org tah. mane aku sempat nak kire time tuh. tapi mmg la letih, bukan letih ape..sesak nafas sbb sgt sejuk. pukul 2 lebih kot kitorg bertolak..Sejuk yg amat ter-amat-nye-lah haha tu da tak tau nak describe la tu..da mmg gile sejuk kat atas tu sampai nak bernafas pon susah. seyes la korg, stamina mmg kene power..start jalan da kene naik tangga kayu..adeh..penat weh..seyes penat, tapi aku gagah jugak sbb nak sampai puncak..rugilah tak naik sampai summit kan? so aku teruskan perjalanan walopun kejap2 berhenti ambik nafas..lepastu cont' jalan..sampai kat bahagian lapang sikit personal guide aku *pakcik jimin* tarik tangan aku..*sure die tau aku letih + tak larat + takkan jalan kalo die tak tarik* huhu..sampai Sayat-Sayat Hut kitorg rehat. siape2 nak makan boleh makan, nak baring terlentang tak dibenarkan/digalakkan ok. kat sini ade petugas untuk rekod semua pendaki yg sampai. kalo ade yg nak stop takat ni dibenarkan sebelum patah balik. agak2 20minit kot kitorg mula daki ke puncak, dan aku mmg ditarik oleh pakcik jimin. susa gile nak bernafas time tu. jalan 10 langkah, stop. jalan lagi 15 langkah, stop. ade tu jalan 5 langkah je da stop. tapi aku cakap dalam hati yg aku kene teruskan dan kena sampai puncak. banyaklah kata2 peransang dari pakcik jimin, mmg aku berterima kasih sbb kalo takde die sure aku tak sampai puncak. pukul 6 tepat aku sampai puncak tertinggi, Kinabalu = Low's Peak (4095m) yg diambil sempena nama Hugh Low *org yg pertama menemukan puncak tu* gile mmg aku high~ best gile da sampai atas! heheh~ kat situ ade la puncak2 lain jugak tapi tak sesuai untuk daki. Alexandra Peak (4003m), St. John's Peak (4092m), Victoria Peak (4088m), Ugly Sister Peak (4032m), Donkey Ears (4054m) yang umpama telinga keldai dan South Peak (3933m) gambar yg diletak kat duit seringgit *sila tengok sekarang, cepat! =P*






ok, kitorg da puas ambik gambar. then turun pulak. yg ni sebenarnye hardest part. turun lagi merana korg tau tak. hadeh. tapi ape2 pon da lega lah. sebab mase nak naik tu cuak gak. tu dah sampai puncak, rase high la pulak. hihih.

kat sini aku bagi tips untuk korg yg nak mendaki :-
- walopun akan rase letih dan tak larat nak makan tapi korg kene kenyangkan perut untuk tenaga yg bakal digunakan. *cokelat, energy bar, atau ape2 saje yg high energy yg senang dimakan.* 
- disarankan 4 ~ 5 liter air sehari. sebab mmg haus untuk daki 6meter ke atas.
- jalan perlahan-lahan untuk elak kan sakit kaki, penting ni sbb nak guna lagi tenaga untuk daki 2nd part. nikmati scenery kat situ.
- ade camera? bawaklah. takde pon pinjam je dari sape2. rugi tak ambik gambar.
- make sure kuku kaki korg dipotong, jangan terlalu pendek dan jangan terlalu panjang. nanti sakit.
- kalo daki sorg2, carik la kawan untuk hire cheaper guide.
- bawak head lamp sbb dari laban rata ke puncak mula mendaki pukul 2 a.m. at least. gelap.
- gunalah kemudahan yg ade dekat rest house : hot water, hot food & bed. dan jangan ketinggalan untuk experience sunset dari laban rata. sangat cantik.

ubat-ubatan :-
- pain killer atau anti-nausea medications. sape2 yg tak boleh tidur disarankan makan sebelum tidur.
- sunblock, turun nanti korg perlukan.
- lipgloss, sebab sejuk.

p/s : low's peak..see u next year~

Monday, May 10, 2010

apek kong kang

pagi tadi macam biase aku keluar pegi keje jalan kaki subuh2 gelap tuh ke bustop. ade la satu..eh bukan, ade sorg apek ni..die pagi2 jogging kat area taman rumah aku tula..kire tiap2 pagi mmg akan nampak die lah senang cite..tapi yg aku peliknye bin ajaibnye kan..bile aku selisih dengan die..secara automatiknye die akan melencong rapat kearah aku. aku pelik kat situ. mula2 tu aku biar jelah ingatkan die letih jogging sbb tu jalan kejap kiri kejap kanan. rupa2nye tak. bile aku perhatikan balik dari jauh, die jalan sikit punya lurus..bile nak sampai kat aku je die melencong. aku cakap dalam hati, nak kene sepAk apek tua nih.esok2 nye aku buat observation lagik, jadik jugak. dan bukan aku je. sume pompuan2 yg die selisih die akan buat macam tu. pale hotak nye apek. dan yg terbaru pagi tadi lah. hampeh betol. umur da same dengan atok aku da tapi gatal! eeeii..aku campak kolam loji kat rumah aku tu baru tau. mongok!

Saturday, May 1, 2010

Ada apa dengan 1 May?

Selamat Hari Buruh @ Happy Labour Day  to all..


ada macam2 cara org sambut hari buruh @ pekerja sebelum ni, di negara kite sendiri pon ade pelbagai cara. korg tau tak..pernah ade student sambut labourday dgn berjaga kat tepi pantai tengah2 malam 30 April dan berlari into the north sea bila sunrise on 1st May, naked ok. kejadian tu berlaku di St Andrew, Scotland. huhu..selamat bercuti semua~

Wednesday, April 28, 2010

lulus!

ye. berjaye aku meng-update belog ku, huhu..agak2nye ape yg aku nak bgtau tentang word LULUS ..mgkin pada org lain takde la best sgt..tak pon, takde la hebat sgt..atau pon, takde la gampak pon..tapi aku amatlah berbangga dgn diri aku ketika itu..ye, aku lulus..sgt puas hati weh. dengan ini aku mengumumkan aku yg bernama nurulhuda bt ramizan telah lulus ujian memandu kelas D..hak hak..jangan gelak..jangan gelak..control yourself okay..miahahahah~ next week aku dpt P..hikhik..perasaan ni hanya bole dirasai oleh org2 yg tak pernah bawak kereta dan lulus kelas D hanya dgn sekali ujian..yeah~ tahniah untuk saye. =P~

Tuesday, April 20, 2010

why

how many actually dear? keep on thinking dat im not d only one besides her..funny isn't ? im starting being paranoid, feeling angry with my self..damn! hate to love u but im so afraid to lose u..can u understand? i can't either..gile ape aku nih..its really hard to forget what's already happen. i really don't know..why im like this..im not confuse, i know what i want..i just can't do that..i try to push myself to make it happen but i really can't..oh god plz help me..to you : what u've done to me actually? why i can't forget u..not even for a second..its killing me inside..totally doom.. +_+   

p/s : plz go away..to my heart : plz let him go!

Monday, April 19, 2010

terima kasih..maafkan aku..

untuk insan yg sangat bermakna dalam hidup aku..yg sentiasa ade ketika aku memerlukan satu mase dulu..terima kasih untuk masa yg kau luangkan..untuk kasih sayang yg kau curahkan..untuk nasihat yg berguna buat aku jadikan panduan..semoga kasih sayang itu berkekalan..semoga kau masih ade masa untuk aku dan semoga segala kenangan kita kau simpan dalam ingatan..aku mintak maaf sekiranya ade rasa sakit hati yg kau simpan, terlanjur perkataan dan perbuatan yg aku tak sedar dan kesilapan yg memburukkan keadaan..lagu ni mengingatkan aku pada kau..kau ilhamku..


Kau Ilhamku by Man Bai

Beribu bintang dilangit kini menghilang
Meraba aku dalam kelam
Rembulan mengambang kini makin suram
Pudar ilhamku tanpa arah

Sedetik wajahmu muncul dalam diam
Ada kerdipan ada sinar
Itukah bintang atau rembulan
Terima kasih kuucapkan

Izinkan kumencuri bayangan wajahmu
Izinkan ku mencuri khayalan denganmu

Maafkanlah oh...
Andai lagu ini mengganggu ruangan hidupmu
Kau senyumlah oh...
Sekadar memori kita di arena ini
Kau ilhamku
Kau ilhamku...

Wednesday, April 14, 2010

layan~ fafau, aku pinjam tag line ko..

korg penah dengar lagu ni? sedihkan.. jom layan~



Kerispatih - Bila Rasaku Ini Rasamu

Aku Memang Terlanjur Mencintaimu
Dan Tak Pernah Ku Sesali Itu
Seluruh Jiwa Telah Ku Serahkan
Menggenggam Janji Setiaku

Kumohon Jangan Jadikan Semua Ini
Alasan Kau Menyakitiku
Meskipun Cintamu Tak Hanya Untukku
Tapi Cobalah Sejenak Mengerti

Bila Rasaku Ini Rasamu
Sanggupkah Engkau Menahan Sakitnya
Terkhianati Cinta Yang Kau Jaga

Coba Bayangkan Kembali
Betapa Hancurnya Hati Ini Kasih
Semua Telah Terjadi

Aku Memang Terlanjur Mencintaimu

Tuesday, April 13, 2010

tak rugi tapi tak mengapa

tindakan aku hanya untuk jernihkan suasana sebab aku rase tak best macam ni. oh ho mgkin ke aku yg buat salah jadi aku terase bersalah? adekah? mgkinkah? hesh. rase menyesal pon ade. tapi ade rase lega jugak. cuma masih rase regret sebab rase macam takde guna berterus terang. hurm. takpelah mgkin takde jodoh kot. untuk hidup perlu positif, untuk positif perlu bebaskan diri dari perkara negatif.untuk bebaskan diri dari perkara negatif kena buang segala yg mengganggu fikiran. syoohh~ lah..segala yg tak baik harap lari sekarang ok. halau nih..

p/s :  terima kasihlah atas jawapan yg sangat bernas.

Saturday, April 10, 2010

terminal putra to taman bahagia vise versa

baru je sampai rumah..harini maklong ambik kat lrt damai. selalu aku balik sendiri, turun terminal putra petu ambik bas sampai rumah. harini bernasib baik, keluar je dari ofis jalan ke bustop terus dapat bas ke lrt taman bahagia. bahagialah hendaknye hati aku nih sebab cepat sampai. dalam train aku ralit bace buku novel Norhayati Berahim - Ranting Cinta Si Plato. aku tak tau sape Plato tapi aku dapat agak Plato satu nama yg gah. kalo tak, takkan disebut2. ok stop pasal Plato. pagi tadi dalam train ade 1 family mat saleh mane tah, tapi aku suke tangok diorg. a husband & wife with their 3 little kids. 2 boys & a girl. aku agak umur diorg bawah 6 tahun. 1st lelaki, 2nd girl & last baby lagik duk dalam pangku mak die. budak laki tu banyak gile tanye pasal ape yg die nampak dalam train. pasal pic toys story yg pakai speck yg ade 3 cermin bcuz ade 3 eyes sebab itu cerita 3D..huhu sabar sungguh ayah die jawab ape yg ditanye. seronok dengar diorg bercakap *british slang* girl tu plak sangat cute pakai backpack cumel..mmg nampak cute sangat dengan pelat english die. last aku nampak die turun taman bahagia sama dengan aku tapi aku da jalan dulu sebab da lambat masuk ofis tadi.

bebalik pasal tadi, aku turun lrt damai. tunggu maklong ambik, dua stesen sebelum damai aku da msg maklong. lepak kat waiting area kat bawah. tibe2 ade sorg budak kecik, perempuan lari2 anak depan aku. atok die ikot kat belakang. satu kedai tu die pusing jalan2. hehe comel. rambut curly, jalan terkedek2. lepas tu die masuk kedai balik. tak lame lepas tu die keluar balik jalan terkedek2, atok die da dok panggil2 da tu. lepas tu aku pandang, atok die guna aku nak takot2kan die. "kakak tu marah tu.." aku senyum je. bile die tengok aku, aku lambai tangan panggil die. die datang terkedek2, tak takot org budak nih. aku hulur jacker yg aku beli kat kiosk lrt taman bahagia tadi. die ambik satu. mgkin rase seronok, lari terkedek2 dapatkan atok die balik. aku teruskan baca novel. sekali lagi aku dengar suara atok die panggil die. aku dongak, nampak die lari datang dekat aku. da bole agak yg die nak jacker lagi. aku hulur tin jacker, die ambik..whoaaa aku ternganga jap. bnyak tuh die ambik. haha. tapi aku tak kisah pon, just terkejut sebab die ambik banyak macam tu. mgkin die suke. aku da senyum sorg2 da. lepas ambik tros die pusing, lari pegi kat atok die. siap hulur kat atok die suh ambik sikit. atok die pandang aku, senyum angkat tangan. die ade cakap sumtin tp aku tak dengar. aku assume die cakap terima kasih. aku just angguk kepala senyum. tak lame lepas tu aku nampak ade org jenguk2 kepale kat pintu kedai. mgkin ayah budak tu, aku tengok atok die tunjuk2 aku. hehe. agaknye die cerita budak kecik tu ambik jacker aku. aku senyum je, sambung bace novel lagik. tak lame sebelum maklong sampai, atok die hulur ice lemon tea kat aku. mgkin nak ganti jacker aku yg cucu die ambik tadi. org melayu mmg penuh budi bahase.mase tu jugak aku terpikir, betul org cakap..kalo kite sedekah rezeki kite akan bertambah. aku bagi jacker dapat ice lemon tea setin.

Friday, April 9, 2010

cinta pilihan. lelaki muda atau perempuan tua..?

korg pernah bercinta?pernah bercinta dengan org yg lebih muda..kalo bagi lelaki pekara tu tak pelik la kan..tapi lain pulak bagi perempuan..mgkin ade yg tak kisah tapi berape peratus je yg tak kisah tu..walopun pada zaman skrg, zaman yg serba maju ni, tetap ade org yg rase pelik bila perempuan bercinta dengan lelaki yg jauh lebih muda.

aku pernah jugak. once. empat tahun jarak usia tak menjadi penghalang hubungan kitorg, cuma ..yelah, mgkin ade sebab bile org tak bagi bercinta dengan lelaki yg jauh lebih muda. ade org cakap lelaki belum cukup matang bila bercinta dengan perempuan berusia. secara saintifik pon perempuan dua tahun lebih matang dari lelaki yg sebaya. mgkin jugak, sebab hubungan kami tak kekal. mgkin disebabkan kami masing2 tak matang mase tu, yela darah muda~. tapi pada aku, tak semestinya umur jadi ukuran. ade je lelaki yg umur da dua kali umur aku tapi masih tak matang bile berhadapan dengan masalah. perangai macam budak2, dan handle probs dengan cara yg tak cool langsung. so, umur je tak cukup untuk dijadikan ukuran. ade jugak lelaki yg umur separuh dari umur aku tapi da matang dan berfikiran jauh. haa..ade kan..kan..

tapi dari ape yg aku nampak, bahagia je org2 yg bercinta dan kawen lelaki muda nih *mgkin tak semua lah, yg depan mate aku je ok*. dan aku rase lelaki akan jadi lebih matang kot. lelaki ade ego tersendiri begitu jugak perempuan. bagi aku, lelaki yg pilih perempuan berusia ni lebih berani dari sesetengah org yg takut nak buat pilihan. at least die ade pendirian and he knows what he want kan. tak macam sesetengah lelaki yg hanya pandai cakap tapi bile berhadapan tak reti nak buat ape. so, muda atau tua. hensem atau hodoh. u choose..

Friday, April 2, 2010

tak selera lah

harini da brape hari da aku MC. smlm da dua ari demam..ni cirit birit la plak, on my 1st day period. arrggghhhh ~adei..sakitnye prot..doktor tak bagi ambik susu..tadi ingat nak makan roti..bile tengok ingredients ade susu, so tak jadi makan roti..doktor kate lagik, makan bubur..so, aku buat bubur..buat cendiri jek.. =[ ade rase fobia untuk makan. tak suke! tak suke! tak suke! huk huk..

p/s : wish u were here..

Friday, March 26, 2010

da habis da

KAMIBLOGGER BIGGEST CONTEST TAMAT!

Sudah menjadi tradisi di dalam contest Kamiblogger untuk semua yang terlibat mengucapkan tahniah kepada pemenang-pemenang dan mengucapkan terima kasih kepada penaja-penaja.

Kami mengalu-alukan para peserta untuk  menceritakan pengalaman anda menyertai Kamiblogger Biggest Contest di blog masing-masing. Kami akan muatkan pengalaman anda di fcucommunity untuk paparan umum. 

ye, suda tamat ok. tahniah3 and tahniah to all winner..besnye dpt adiah..=D~
tp xpe..yg paling best adelah moment join contest nih..=]
tak sempat nk jawab sume soalan coz get ready utk naik mount kinabalu..
ape pon thx to fcu sbb bg peluang utk join contest..thx to sponsors..
and thx to all contestant yg singgah di blog ni dan jawab soklan2 contest..
harap akan ade lagi contest yg macam ni..sangat menggalakkan dan digalakkan hihi..

trimas all~ =]

p/s : bile lagik fcu nk buat contest eh? =P

tilu, tuli, talu?

ah, sepatutnya skrg tengah post entry tentang gunung kinabalu yg da berjaya aku takluki puncaknya *bangga jap* tapi lagu yg baru aku download lepas tercari2 sekian lama *lama la sgt* buat aku nak post entry pasal lagu yg best nih..korg kenal tilu? haha..kenal tak? mesti da kenal..yg tak kenal meh aku brief sesikit..pada asalnya tilu tu band indonesia yg mempunyai tiga ahli dan word tilu dalam bahasa sunda bermaksud tiga, kmudian diorg jumpa ahli2 yg lain trough sosial network dan terus kekalkan word tilu sempena gabungan ahli dari tiga negara iaitu indonesia, semenanjung malaysia dan malaysia timur. jangan tak tau tilu jugak adalah artis recording KRU Records, single 'Ku Bukan Aku' tu hasil ciptaan Edry KRU la..

jom layan...=]~


Tilu - Ku Bukan Aku
Lama sungguh hari berlalu
Hening malam menyiksaku
Bila bersendirian sepi jadi pilu

Kau pergi aku yang hilang
Sedikit pun hidup tak senang
Langit cerah ku renung mendung kelabu

(korus)
Kerana diriku bukan aku
Tiap kali kau menjauh
Fikiran tak keruan
Jiwa rasa kekosongan
Diriku bukan aku
Tiap kali kau menjauh
Pulangkan dia ke pangkuanku

Yang digemar menjadi bosan
Sukarnya cari ketenteraman
Bila hati bersedih semuanya tak betul

Ku cuba setabah hati melupakan
Dirimu dari ingatan
Tapi semakin dicuba semakin rindu
(ulang korus 2x)


*info credit to jomgig

Wednesday, March 17, 2010

bila kawan manjadi pengkhianat

 
tak sangka sungguh die macam tu. aku ingatkan aku bole harapkan die. aku cerita untuk mengadu la kan, da name pon kawan..sebab aku percayakan die..tapi sanggup die cerita pada org lain. terkilan nye..aku aggap die kawan tapi tak sangka die cerita hal peribadi aku pada org lain. tu baru sorg. macam mane plak dengan lain2. hurm..menyesal aku cerita dgn die. bukan aku nak cakap aku baik tapi sekurg2nye aku tak cerita rahsia org pada sape2..lebih2 lagi org yg aku anggap kawan. tak tau nak gelar die ape. yg buat aku terkilan sgt2 tu..depan aku die dgr masalah aku, bagi pandangan, suh aku sabar banyak2, solat + doa banyak2..tapi rupa2nye tak ikhlas pon nak tolong..berlakon je depan aku..kalo tak bole tolong terus terang jela, tak payah bagi alasan..aku bole terima, tapi bile die buat macam ni..buat aku sedar yg kawan pon tak bole dipercayai..terima kasih banyak atas budi kau pada aku, atas masa yg kau luangkan untuk aku, dan terima kasih kerana mengkhianati kepercayaan yg aku da bagi pada kau..*GTH*

pernah tak korg alami situasi macam ni? ape yg korg buat dan akan buat pada betrayer tu?

Thursday, March 11, 2010

Tag Kamiblogger Biggest Contest


   


Hai..entry kali ni memenuhi soalan tugasan bonus kamiblogger biggest contest..dan soalan kali ini adelah TAG dari aku untuk korg yg di TAG..sedia..?mula! belum2, sila jawab soalan yg da diberi di ruangan komen entry ini ok. trimas~

1. Siapakah kawan baik anda?

2. Apakah hadiah yg paling best anda pernah dapat?

3. Game yg anda suka main di waktu lapang?

4. Anda masih single? =P

5. Jenama jam tangan anda?

6.
Apakah jantina anda?

7.
Jenama handphone anda?

8. Berapakah umur anda pada tahun ini?

9. Apakah situasi yg paling sukar anda alami?

10. Berapakah email address yg anda ada?


senang bukan? selamat menjawab! (^_^)


p/s : jangan lupa komen juga entry disini..=]~