Pages

Tuesday, December 22, 2009

train vs bus [lelaki suke ambik kesempatan]

tadi dalam lrt mase nak balik keje. ade indon mane tah. duduk sebelah aku. mule2 die duduk tu aku da tak selesa sbb rapat sangat. aku jarakkan sikit supaya tak bersentuhan. ehhh makin rapat plak. 1st time, aku perhatikan lagi..mane la tau kot2 sbb lrt tu break ke die terdorong kearah aku kan. aku jauhkan lagi kedudukan aku dari die. aku tengok kaki die makin rapat jugak. aku malas nak kecoh2 dalam lrt tu, aku silangkan kaki supaya peha aku dengan die tak bersentuh dan korg pon bole agak jauh mane jarak antara passenger sebelah menyebelah kalo kite silangkan kaki. tapi mamat indon yg tak sedar diri tu lebarkan kangkang die, nak rapatkan peha die dengan aku jugak. mmg shial. dah la menumpang je kat mesia ni. bole plak nak take advantage. aku pandang die buat bodo jek. hati da panas gile. sampai kat kg baru aku cpt2 bangun nak keluar dari train. mamat tu pon tergesa2 nak bangun jugak. chibai betul. aku tengok die nak keluar, aku tak jadi la keluar. aku diri jela sampai terminal putra. tapi tak kisah, asalkan tak kena dengan org macam tu.

sebelum ni aku penah kena macam ni kat dalam bas. dari tanah merah ke kl. bayangkan jela..duduk dengan mamat kelantan yg suke ambik kesempatan. macam tadi tu jugak lah. kebetulan plak aku duduk sebelah tingkap, bahagian dalam. eh tak, sebenarnye aku bukan duduk sebelah tingkap tapi sbb sejuk *mase tu aircond die takde cover* mamat tu offer aku duduk dalam. aku igtkan baik lah. rupe2nye baik ada makna! cis. kalo hensem takpe la jugak. *bahaha =P* mase die turun makan aku ambik plastik dalam beg, aku sumbat kat aircond tu. pastu aku duduk kat tempat aku balik. mase aku nak turun bas, mamat tu mintak maaf dengan aku. heh. kalo die tak salah buat ape nak mintak maaf kan. sah2 la mmg ko nak ambik kesempatan. laki2 skrg ni takle caye sangat. baik sbb nak ambik kesempatan je. tapi bukan sume. aku tau ade antara korg2 yg kat luar tu marah aku cakap laki cetu. tapi ape bole buat. korg yg menunjukkan ketidakmatangan dan kegersangan korg. patotnye laki2 yg bimbing ppuan. renung2kan dan selamat beramal~

p/s : ini bukan cobaan, ini betul2 kejadian ok.

Saturday, December 19, 2009

kerja baru

sangat takde mood nak update blog skrg..erm. maaf ye readers..mgkin ade yg tggu update dari aku *kalo ade la..* skrg baru start keje baru acctually..admin clerk/junior draughtswoman kat kelana jaya..hurm..agak jauh sbnrnye..lrt gombak ke taman bahagia..kalo sape2 yg tak tau tu meh aku bgtau, lrt putra ade dua penghujung..kelana jaya dan gombak..tak pon kalo nak tengok jugak rail map korg click sini. bebalik pade cerite aku tadi, aku naik trail dari gombak ke kelana jaya. tapi aku turun 2nd last terminal which i consider as last terminal la jugak sebab da dekat je. 45 min travelling dalam train, belum kire mase travel by bus lagik. dari rumah ke terminal gombak about 15~20 min. tggu train between 5~10 min. sampai terminal taman bahagia ambik bas ke glomac (office) dalam 20~30 min. but since i started last week tak pernah lagi naik bas ke office. sebab? aku takot lambat. jadi aku ambik teksi. bas tak selalu ade time aku sampai taman bahagia. *tah korg paham ke tak ape aku cerita nih. xpe. itu dikire membebel sorg2* balik pon same lah kan..aku keluar rumah setakat ni 6.45 a.m dan sampai taman bahagia 8.15 a.m, aku masok keje 8.30 a.m jadik aku rase macam tak sempat nak reach, sbb tu amik teksi. dekat je acctually tapi biase la kan..bas suke karipap pusing..sbb tu kalo naik bas pusing2..agak2 korg tengah buat ape time tu kan..

aku keluar rumah 6.45 a.m, sampai rumah mostly 9 a.m. kalo aku bernasib baik dapat bas awal mase balik tu awal la aku sampai rumah, around 8.30 p.m laa..hurm..tu tak cerite psal keje, keadaan office dan insan2 yg berada di office tuh..takat ni ok la..tak mati lagi buat keje tu masih ok la tu kan. ape pon aku kene la keje jugak kan..nak duit. bak kate org tu, keje ni aku yg pilih, die tak paksa, so jgn banyk komen la..buat je. ye. aku yg pilih..chosen by me. correct. u are so correct.

p/s : bnyk sbnrnye yg aku nak cerite. bnyk sgt topik. nanti aku cerite lagik k sume. wish me all the best. thx.

Wednesday, December 9, 2009

ekspedisi gunung datuk

sabtu raya haji hari tu kami dengan semangatnye bangun pagi dari kampung mama kundur hilir, pedas rembau. sebabnye? kami nak daki gunung datuk. hehe sebenarnye sebelum balik kampung tu mama tak inform dulu pon nak daki. disebabkan aku balik dengan maklong, so tak bawak la barang2 untuk hiking tapi takpe, mama da bawak kan..huhu

family aku kecuali ya, sebab die nak balik unisel coz ade exam paper menanti. maklong, makteh, pakcik aziz, dan tambah lagi cousin aku 2, 3 org dari tempat yg same pon ikot jugak. rakan se-hiking bukit apek, makcik fizah sekeluarga dari melaka.

Monday, December 7, 2009

kenape?

kenape kau bole buat maca tu tapi aku tak bole?
kenape kau senang je nak buat kesimpulan?
kenape kau macam ambik mudah?
kenape kau macam tu?
kenape semua macam tak peting bagi kau?
kenape kau buat2 tak tau?
kenape aku perlu fikirkan kau?
kenape aku nak emosi plak nih?
kenape aku rase tak selesa?
kenape dia macam seronok je eh?
kenape aku kisah kalo die seronok atau tak?
kenape aku membebel ni?
kenape aku tak biarkan saje?

sebab die bessssssssssssssst..lah sangat kan..

Sunday, December 6, 2009

Tag 6 [oleh cik orenlili]

aku hutang tag ni da lame gile..sorry cik yana..hehehe sile lah bace =D


1. Bekas kekasih saya adalah :
saya tak suke bercerita, ingat balik tentang bekas kekasih saya. *GTH*

2. Saya sedang mendengar :
berita di tv3 walopun berada lebih dari 20 langkah dari tv. hebatkan telinga saya? *naik tangga laaa..hehe*

3. Mungkin saya patut:
buang perasaan saya terhadap dia..

4. Saya suka :
berangan. haha.
duit ofkos. korg pon suke kan? =D
jalan2 cari pasal. kendian2 pon sure carik makan jugak kn..hee

5.Sahabat-sahabat baik saya :
adelah sahabat saya dunia dan akhirat..

6.Saya tak paham :
kenape org suke ambik kesempatan atas kebaikan org lain..

7.Saya kehilangan :
kerja, kepercayaan org terhadap saya, kawan *saya harap saya hilang ingatan..sobs*

8.Ramai yang berkata :
sabarlah..

9.Makna nama saya :
Nurulhuda - cahaya petunjuk
sebenarnya kate ustad saya, dalam bahase arab nama nurulhuda adelah untuk lelaki..nama untuk ppuan nurul hidayah. tapi bagi saya same je..hee

10.Cinta itu adalah :
perasaan yang wajib ade dalam diri seorang manusia..

11.Di suatu tempat, seseorang sedang :
main game sambil tengok iklan tv3 yang da 15min tak berhenti lagi *ayah saye haha*

12.Saya akan cuba :
terima segalanya dengan tabah, berani, sabar.. *kalo bole la kan*

13.Ayat SELAMANYA membawa maksud :
forever..?hik

14.Telefon bimbit saya :
adelah telefon nokia yang paling murah abad ini..huhu

15.Bila saya terjaga dari tidur :
saya akan buka mate lah..haha

16.Saya paling meluat apabila :
jumpa dengan org yng suke cakap BESAR

17.Pesta/Parti adalah :
sesuatu aktiviti yang bole buat org release tension mungkin..

18.Haiwan yang paling comel yang saya pernah temui ialah :
erm..saya rase anak kucing saye yang paling comel

19.Peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi saya ialah :
entah..kurg pasti..tapi rasenye time study kot..sbb time tu tak pk ape..main je banyk..hihi

20.Hari ini :
saya masih tak bole lupekan perkara terBESAR, terburuk yang pernah terjadi sepanjang hidup saya..yang menyebabkan saya mengambil tindakan yang paling bodoh dalam hidup saya..

21.Malam ini saya akan :
makan roti dengan kuah durian yang mama dan saya buat tadi..huhu sedap!

22.Esok pula saya akan :
call company kat kelana jaya tu untuk confirmation tentang gaji dan tarikh saya mula bekerja..

23.Saya betul-betul inginkan :
semuanya kembali seperti dulu..tapi tak mungkin..

24.Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini :
saya sedar saya perlu cuci rambut saya yang da dua hari tak basuh..

25.Pusat membeli-belah atau arked permainan :
dua2 best..tapi kadang2 playing tak perlukan duit..hihi

26.Makanan Barat atau Jepun :
saya makan je dua2..tak kisah asalkan sedap untuk tekak..*tu pasal badan cenggini hihi*

27.Bilik yang terang atau gelap:
saya prefer terang disiang hari..malam pon kalo gelap nak nampak cane kan..tido ofkos kena gelap! *saye takot gelap*

28.Makanan segera adalah :
good cholesterol..good diabetes..sume2 yg kearah kiOk +_+  tu lah..

29.Ayat terakhir yang anda katakan pada seseorang?
tak ingat lahh..oh da ingat. tadi mama tanye da sembahyang maghrib ke belum dan saya jawab 'belum' hehe

30.Siapa yang anda nak Tag?
taknak tag sape2..haha

Saturday, December 5, 2009

so tak pat la..

rase macam malas plak nak update blog. bukan2..takde topik nak dikupas..err yeke..ok tipu..sebenarnye skrg ni tengah addicted dengan game kat fb tuh..ade org ckp 'mukabuku' ade org taip 'fesbuk' ape pon same je kan..erm tapi tadi baru je pegi 2nd interview..and as i thought mmg aku dapat kerja tu. *so tak pat la nak online selalu..bahaha yg tu plak pikir, sengal* project admin and backup drafting. alhamdulillah..penat da carik kerja weh. bak kate kawan aku 'bile u kene terminate ni macam persatuan drafter seMalaysia tau u kene buang then taknak ambik u' huhu..betul ke? hurm..sebenarnye tu rezeki masing2 kan..susah nak carik kerja sebenarnye, yang ni pon recommendation from my friend untuk previous position die sbb die dpt offer gov.

acctually i've got two job offer..one of it i da terangkn kat atas tu..and another one, call center for streamyx..tapi looks like my auntie tak brape suke aku kerja tu..die kerja telekom, so for sure die tau condition org yang kerja call center tu..aku tak kisah sebenarnye. cuma die lah..nanti die bgtau mak aku plak..karang dua2 bising..tapi gaji masyuk..erm..takpe2..nanti aku try part time..hihihi..

doakan yg terbaik untuk aku dan kamu semua..trimas =]

Thursday, December 3, 2009

biarkan

wujudkah perasaan itu
kekal atau sementara
tak perlu menjawabnya
soalan itu kutuju pada diriku

semakin hari semakin lemah
perasan yang belum tentu arahnya
mungkin ini yang aku perlukan
mungkin juga ini yang engkau minta

harapan yang hanya kekal harapan
tujuan yang mungkin tak memberi makna
biarkan jika itu membawa bahagia
semoga segalanya membawa kebaikan