Pages

Tuesday, June 30, 2009

takde tajuk

harini selase. ayah main badminton. so kene tggu ayah balik, pukul 8. mama call tanye nak ikot die jalan2 klcc ke? mama dengan kak huzaimah nak pegi beli sarung lengan. hurm. males plak. tggu ayah jelah. =D sambil2 tu update belogku. hurm. sekarang denga lagu celine dion - it's all coming back to me now. sangat suke lagu ni. kalo nak kire banyak jugak la lagu die yang aku suke. my heart will go on pun bes gak. meleleh kalo tengok titanic. hehe. cume skarang ni banyk plak lagu2 yang menyedihkan kotak hati aku ni. mgkin bekaitan dengan ape yang belaku pada diri aku lately. but life must go on. yeah! hope i will be strong enuf to face everything.

Monday, June 29, 2009

Michael Jackson R.I.P

hurm..ade org ckp die masuk islam. betul ke? kalo betul, semoga rohnya dicucuri rahmat. he died on 25th june 2009. he's a legend. gudbye M.J, we will miss u!


Bahagia..ke?

bole ke korg terima seseorg yang suke korg sebb korg bole bahagiakn die? hurm..macam mane plak dengan kebahagiaan korg? tak ke org tu pentingkn diri sendiri? ape yang aku tau kalo kite sayangkn seseorg, kite lebih rela tengok org yang kite sayang tu gembira walopn kite kecewa. kan? korg yang penah bercinta penah tak rase macam ni? sanggup bekorban demi kbahagiaan org yang kite sayang. rasenye itula perasaan yang sebenar bile kite betul2 sayangkn seseorg. dan ape saje kesalahan yang die buat kite bole maaf dan lupekan dngan senang. sebb kite terima baik buruk die. cuma ape yang aku belajar dari pengalaman, jangan terlalu sanggup bekorban sampai terlupa diri sendiri.

p/s: hanya tuhan je yang tahu..=]

Friday, June 26, 2009

Sony MP3 Player Walkman NWZ-B133F

aku memg suke denga lagu dan oleh kerana itu..aku beli mp3 player. aku baru je beli tadi..tadaaaa..=D

merah jambu adalah pilihanku.


melintang pulak.


pastu tadi nak transfer la lagu kt mp3 tu..bile aku cucuk kat usb nye port tu die tak detect plak..hangin jek aku..aku try connect lagi skali..pon tak leh jugak.haikk..ape kene pulak nih..rosak ke ape? tp td mase try kat org kedai tu bole je play. *hurm..kene carik driver software kot* aku try carik driver kt dalam kotak tp takde pon. *cina ni da tipu aku ke hape?* takpe2 aku try carik kat internet. carik punye carik tetap la takde jugak. lain yang aku carik lain yang jumpe. aku try carik lagik..lastly jumpe nih..

Dont worry, this model will not appear in My computer as a removable device, you have to use the Windows media player or Itunes to upload music to it same like apple ipod.

Connect your mp3player to computer, open the Windows media player , on the left side you will find task bar of media player( if it is hidden , click on the arrow to unhide it). and select the tab "copy to cd or Device". On the right side top select your device from the drop down list. drag and drop your music files to the play list and click on the c
opy button on the right top on the window, it will start copying wait for finish and close media player and unplug our mp3 player. thats it.

info

rupe2nye ramai jek yang ade masalah yang same dngan aku. huhu. memg aku transfer sume lagu2 tadi gune media player pun. hurm..pasni nak try gune i-tunes..mgkin lebih mudah..=] die ade macam2 warna.

from left : black, red, pink, cyan

bile tengok2 balik. warna cyan pn mcm cantik jek. tp dah beli. macam la bole tuka pon. * kalo bole tuka memg 3, 4 kali la aku tuka warna item ni. haha* ok lah. i am listening. =]

************************************************************

erm..td try connect mp3 ni kat pc rumah..bole plak bace..haizz..kene carik solution nih..hurm..

Wednesday, June 24, 2009

welcome Rejab

harini..rabu - 24 jun 2009 bersamaam dengan 1 rejab 1430. diriwayatkan bahwa Rasulullah saw telah bersabda, “Ketahuilah bahwa bln Rejab itu adalah bulan ALLAH swt, maka:

1. Barang siapa yang berpuasa 1 hari dalam bulan ini dengan ikhlas, maka pasti ia mendapat keredhaan yang besar dari ALLAH Taala.

2. Dan barang siapa berpuasa pada tanggal 27 Rejab /Isra Mi’raj (Isnin, 20 Julai 2009) akan mendapat pahala seperti 5 tahun berpuasa.

3. Barang siapa yang berpuasa 2 hari di bulan Rejab akan mendapat kemuliaan di sisi ALLAH Taala.

4. Barang siapa yang berpuasa 3 hari iaitu pada tanggal 1, 2, dan 3 Rejab (24, 25, 26 Jun 2009) maka ALLAH Taala akan memberikan pahala seperti 900 tahun berpuasa dan menyelamatkannya dari bahaya dunia dan seksa akhirat.

5. Barang siapa berpuasa 5 hari dalam bulan ini, insyaallah permintaannya akan dimakbulkan Allah Taala..InsyaAllah.

6. Barang siapa berpuasa 7 hari dalam bulan ini, maka ditutupkan 7 pintu neraka Jahanam dan barang siapa berpuasa 8 hari maka akan dibukakan 8 pintu syurga.

7. Barang siapa berpuasa 15 hari dalam bulan ini, maka ALLAH Taala akan mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan menggantikan kesemua kejahatannya dengan kebaikan, dan barang siapa yang menambah (hari-hari puasa) maka ALLAH Taala akan menambahkan pahalanya.”

Sabda Rasulullah saw lagi :”Pada malam Israk Mi’raj, saya melihat sebuah sungai yang airnya lebih manis dari madu, lebih sejuk dari air batu dan lebih harum dari minyak wangi, lalu saya bertanya pada Jibril a.s. “Wahai Jibril untuk siapakah sungai ini?” Maka berkata Jibril a.s. “Ya Muhammad sungai ini adalah untuk orang yang membaca selawat untuk engkau dibulan Rejab ini.”

Dalam sebuah riwayat Tsauban bercerita :”Ketika kami berjalan bersama-sama Rasulullah saw ke sebuah kubur, lalu Rasulullah saw berhenti dan beliau menangis dengan amat sedih, kemudian beliau berdoa kepada ALLAH Taala. Lalu saya bertanya kepada beliau “Ya Rasulullah, mengapakah engkau menangis?” Lalu beliau bersabda “Wahai Tsauban, mereka itu sedang diseksa dalam kuburnya dan saya berdoa kepada ALLAH Taala, lalu ALLAH Taala meringankan atas mereka.”

Sabda beliau lagi “Wahai Tsauban, kalaulah sekiranya mereka ini mahu berpuasa satu hari dan beribadah satu malam saja di bulan Rejab nescaya mereka tidak akan disiksa di dalam kubur.” Tsauban bertanya “Ya Rasulullah, apakah hanya berpuasa satu hari dan beribadah satu malam dalam bulan Rejab sudah dapat mengelakkan dari seksa kubur?”

Sabda beliau “Wahai Tsauban, demi ALLAH Zat yang telah mengutus saya sebagai nabi, tiada seorang muslim lelaki dan perempuan yang berpuasa satu hari dan mengerjakan solat malam sekali dalam bulan Rejab dengan niat kerana ALLAH Taala, kecuali ALLAH Taala mencatatkan baginya seperti berpuasa satu tahun dan mengerjakan solat malam satu tahun.”

info Rejab

hikmah

ape yg belaku baru2 ni dijadikan pngajarn dalam hidup. semoga dengan bermula kisah baru hidup akan lebih bermakna.

mgkin ade hikmah nye ape yg belaku baru2 ni. mgkin Allah nak tunjuk sesuatu atau mgkin Allah nak beri peringatan. ape saje pun mesej nye aku rase lebih baik dari yg dulu.

sesuatu yg sangat beharga yg tak bole dibeli dengan duit. yg mampu dimiliki oleh semua orang. jangan kite abaikn pekara yg kecik, sbb kadg2 pekara yg kecik tu la yg bole buat kite bahagia.

buat baik dengan sume org, kite tak tau nasib kite kemudian hari. mane tau org yg kite buat jahat tu nanti yg akan tolong kite. Allah maha adil.

Allah maha mendengar, cuma kite yg kurg luangkn mase utk mengadu.
Allah maha pengampun, cuma kite yg terlalu ego tak mengaku kesalahan.

p/s: semoga Allah ampunkan dosa2 aku dan seluruh umat islam.

Thursday, June 18, 2009

maafkan aku

mungkin ke org akan faham ape yg berlaku? tak mungkin sume akan pulih mcm biase. org tak kan faham sbb diorg takde kat tmpat aku. diorg tak kan faham ape yg aku rase. sakitnye aku. kecewanye aku. kesilapan yg aku buat tak mugkin bole ditarik balik. tapi sekurg2nye aku da sedar kesilapan aku tu. dan aku tak akan mudah lagi percayakan org. kebaikan aku ni adalah keburukan aku yg paling bodoh. maafkan aku...untuk sume yg aku da lakukan. untuk sume hati yg kecewa sbb aku..untuk kebodohan aku..aku mintak maaf..

Wednesday, June 17, 2009

i am stupidos

aku da tak nak amik tau ape2 lagi da. penat aku je pk utk ko. ade ko kisah? mane ade. bile da takde tmpat lain lagi ko nak pegi, bile da takde tmpat lain lagi ko nak begantung baru ko nak mintak maaf dngan aku? ingat aku sugar mummy ko ke ske ati buat aku camtu. kalo diri sndiri taknak ubah, taknak berusaha..carik tok guru turun dari langit pun ko tak kan bole bejaye la beb. bende yang aku pesan dulu ko tak nak denga. skrg tanggung la. berlagak sangat. ko ingat hidup ni senang ke? mintak itu ini leh dapt. pegi la mamp. ko ske sangat gune bahase yg sedap kat tinge ko tu kan. ha amik la balik. bukan aku nk balas dendam tapi selagi ko tak dapat pengajaran selagi tu la ko leh buat ske2 ati ko.

ade ke patot call aku tanye nk ikot ke tak pegi karok. wtf. td baru jek mntk maaf tak nak buat lagik. suh org cakap dngan aku bg ko peluang. pandai ko eh. nk suh aku kesian la. mmg aku terkesian la kejap kat ko. tapi aku bukan yg dulu. mahap la ye. da bnyk sngat pngorbnan yg aku da buat. mak ko sndiri pun takleh nak buat cam aku. tapi bile aku bagi peluang ko sia2 kan. aku bukan bahan untuk ko buat uji kaji ke ape ke. ckup2 la ko seksa idup aku. aku mintak jasa baik ko spaye hormat keputusan aku. leave me alone. dont disturb me anymore. im sick of it. adios. berambos.

Monday, June 15, 2009

photoscape

haa..bertemu kembali..salam sejahtera. cewah.
mlm ni nak cite tntang software yg aku gne utk edit pic2 aku. ni untuk memenuhi pemintaan kwn baik aku dr skola teknik. izyan. yan, ni aku cite ok.

selalunye aku gne photoscape. software ni best. bnyk function. tinggal malas nk explore jek. software ni kebetulan jek jmpe. eh, salah2. mmg kebetulan jmpe tapi jmpe dalam laptop ayah. tp tak tau la adik aku yg install ke kn. tak tanye plak. yg penting free. =P

antara contoh2 pic yg aku edit korg bole tngok dr post aku yg sblum ni. (malas nak upload =P) so enjoy urself ok..nak tau lebih lanjut, click link di bawah. =]

photoscape

Allah itu adil..

kenapa org kafir pun hidup senang , bole makan, mnum dan lain2..sedangkan dia dibenci oleh Allah s.w.t dn dijanjikan neraka..kenape org2 yg tak smbhyg masih ade yg hidup mewah. kenape ade org2 yg kufur tapi msih hidup bahagia. tuhan tu maha adil..

hidup kite. kite sendiri yg tentukan. mmg la cakap senang. tapi pk la semula. tindakan kite bukan org lain yg tentukan. biar sejuta kali orang suruh kite buat sesuatu tapi kalo kite tak nak buat. kite tetap tak kan buat. setiap tindkan kite, hanya diri kite yg mampu buat. org lain tak kan bole nk wat keputusan untuk kite. jangan la salahkn org lain kalo tindakan yg kite buat tu tak menjadi. kenape perlu salahkn org lain ats tindakan sndiri. ye. cakap mmg senang. cuba buat sndiri tengok. mmg akan ade sesuatu pekara yg tak mnyenangkn kite. tapi ape yg kite buat bukan salah sesape. salah kite sndiri. berhenti la salahkan org lain.

bile selalu dapat ujian dr Allah. selalu ckp yg Allah tak adil tapi kite selalu igt die ke? mase kite senang kite sujud ngadap die ke? kalo ade bagus la. kalo xde kite kene pk, tuhan bg hidup bole makan bole jalan tu da ckup bgus da. ape lg yg kite nak? ade kuderat, kite kerja la. berusaha untuk majukan diri sndiri. bukan harapkn org lain. bukan mintak org lain sediakn. sape kite nk org buat sume tu utk kite? sedarlah. bnyak lg org2 yg lebih susah dr kite. nk jalan takde kaki. nak kerja tak ckup sifat. Allah bg kite peluang. jangan sia2kn. ingat la, Allah maha adil. kite tak tau ape yg menanti.

fikir2kan dan selamat beramal.

Saturday, June 6, 2009

budak kecik yang sangat manje

pantang nampak orang duk diam, ade je die. kali ni aku nak cite kisah salh sekor kucing aku. kucing2 kat rumah kitorg ade 6 ekor sumenye. dulu bnyak tapi ade yg kne curik, hilang, mati, ade yg bagi orang, tak pun bawk balik kmpung mama. jadi yg tggal 6 ni jela. name die kitorg bagi Kenit. eh tak. ayah yg bagi name. sbb kenit ni mase die lahir dulu kecik gile. jadi ayah bagi name kenit. die ni nakal jugak. die ni paling suke ikot mane je kitorg pegi. dapur, bilik, lua pagar, rumah jiran sblah, sume die ikot.

dijadikan cerite. satu hari dihari raye. eh tak. hari biase je. mama nak kua rumah dgan ayah. pegi pasar kot. die lari ikot mama dgan ayah pegi kereta. kbetulan haritu ayah parking kereta kt sebrang jalan, jadi jauh la jaraknye. kenit kejar ayah dgan mama tapi die kene laggar dgan kereta. terpelanting. *mase tu aku kat atas dalam bilik jadi tak tau ape yg belaku* bile turun bawah, aku tngok adik aku da ngis2. kenit tngah trbaring bdarah2. aku duduk kat depan kenit. aku tngok die time tu ksian sngat. aku nangis tau *sobs..cedey tau* mulut die darah2..tngok keadaan die time tu mcm da takde harapan lagi..tp bile paggil, die ade respon ayah cpat2 bawak pegi klinik. die masuk icu 2 mggu. internal bleeding.

bile kelua wad. die hanya bole mkan yg lembut2 je sebb langit2 die luka. 2 mggu jugak die makan makanan tu. die makin sihat..dn memg sihat skrg..x padan dngan name..ptot tuka name debab..hehe


kenit yg debab.


berangan masok akrobatik.

Thursday, June 4, 2009

caring in style!

last month my college provided our lunch to celebrate his birthday. he bought nando's and we get reusable bags from nando's.
*thanks to andrew for the food*


cantik tak?


made in malaysia yang pasti.

get Nando's reusable non-woven bags, designed by renowned fashion designer Melinda Looi, for only RM2.90 and donate 50cent from each purchase to the GreenAid fund via the malaysia Nature Society to keep Mother Nature looking hot!

simple ways to keep Mother Nature Looking Hot by melinda Looi.
1. separate your rubbish (papper, plastics, alumunium cans) for recycling
2. make use of double sided printing, photostatting & writing. remember to use both sides of the paper
3. don't throw away your mis-prints-keep it for draft paper!
4. practice online banking and bill payment (TM, hand phone, credit card etc)
5. send document via email

hehe...

Wednesday, June 3, 2009

emo emo

blogger-emoticon.blogspot.com selamat pagi sume..harini mood agak baik..

pagi2 masok office on pc tros (macam la seblum ni tak on pc tros)..petu check blog emoticon semalam tuh..blogger-emoticon.blogspot.com takde lagi la..cmne nk buat nih..takle guna function font size lagi..cepat la reply!!aku kire sampai tiga..blogger-emoticon.blogspot.com hum..tipu je..ntah2 org tu tengah blogger-emoticon.blogspot.com hishh.. untuk memenuhi masa lapang aku meng snap diriku sendiri..


cute kan? trima ksih kerana memuji..terharunye..
blogger-emoticon.blogspot.com
(sile muntah didalam baldi yg disediakan)

Tuesday, June 2, 2009

emoticon..

hurm...aku ade add application emoticon kat blogger..sungguh cute..blogger-emoticon.blogspot.com cuba tengok ni..
*
*
*
*
\/

blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com


tengok emoticon nih..memang la sume ni cumel2 tapi ade plak function yg aku takle gune..
blogger-emoticon.blogspot.com aku xle nk besarkan font plak da.haizzz...cmno nak buek (buat) nih..blogger-emoticon.blogspot.com kebuntuan melanda pale otak aku. aku da post komen kat blog emoticon ni. cmne nk enable kan function font size blogger aku nih..blogger-emoticon.blogspot.com tulon laa..sile reply cepat..blogger-emoticon.blogspot.com

di ambik di :
blogger emoticon

blogger-emoticon.blogspot.com