Pages

Sunday, May 31, 2009

beg baru

semalam aku keluar sggah ampang park.petu shopping skit..carik handbag sbb dah koyak..jadik sudah diganti..weee...dipilih oleh die..pilihan aku jugak..=D


taraaaa...
*
*
*
pandangan depan.


pandangan atas.

beg ni xde brand..aku tak kisah.yg penting cantik dimate aku.aku puas ati dn selesa pkai.besa pun bole tahan.mule2 aku nak ambik warna hitam tapi tak cantik plak.mule2 ingat nk survey jek.(padahal hari jumaat haritu da survey da) petu x jadi ambik.tp mase lepak2 kat depan mc'd tu teringat kat beg tu.last2 ambik jugak.

10 instant mood-lifters

aku suke bace majalah tapi bukan regular.kalo rase nak bace aku beli. dan semalam aku beli CLEO.aku suke intipati dalam cleo. banyak yg bole d ikut. dan yg palng aku suke cleo suke bagi sample produk & cupon to redeem *sangat menarik =D~*. salah satu topik yg menarik perhatiaan aku dan aku rase nak kongsi dengan korg ialah 10 instant mood-lifters. pernah tak korg badmood? kalo pernah cuba lah tips kat bawah ni.

buy bright blooms
flowers help to make people feel alive and they lift our moods because they remind us of surviving and thriving themes. they bring positiveness to the gloomiest of days! we like bright flowers such as gerberas, orchids, or lilies.

burning essential oils
find yourself an oil burner and some bergamot essential oil if you're after an overnight fix. or try dabbing lavender on your pillow before you snooze as the scent is said to calm the body down.*levender keeps your pores breathing freely*

cheer up someone else
mark twain said, "the best way to cheer yourself up is to try to cheer somebody else up." he's right, and it does not have to mean a big-time good deed. just do something thoughtful for someone, right now.

turn on the music
your favourite tune can really lift your spirits. play classical and jazz to calm; rock and roll or hip-hop to energise. nothing moody or sad!

chocolate
OK so the effects aren't instant, but when hasn't chocolate perked up your lowly spirits? one bar of chocolate will serve you a nice high of endorphins in about two hours.

wash your hands
a simple act of washing your hands with warm water and soap has the meditative ability to change your reality! concentrate on the colour of the bubles from the soap as this will bring you out of your mood and slow down long enought to appreciate something else! this type of physical meditation forces you to cast your mind on something besides your problems.

scent of a candle
candle not only make room smell heavenly, they're also playing with your emotions - in a good way. the scent acctually travels to the brain and through the nervous system, hence altering your state of mind. opt for mandarin, orange and tangerine scents as they warm the body from the inside out and are said to bring your inner child.

tea for one
sipping on tea such as chamomile and earl grey help lift your mood. this is particularly good if you're feeling anxious - actually contains bergamot citrus, which is one of the greatest uplifting ingredients around.

declutter
tidying a part of your home or office that's in a mess is a little task that happens to lift your mood too. try spring-cleaning your closet. when you finally decide to go through your fat clothes and give it away, it gives you a sense of accomplishment.

spice up your life
ginger, chilli and cinnamon are said to help warm up a frosty emotional state. cinnamon is even thought to curb the urge to feel bitchy towards others, by calming your own body and mind. when you feel a certain way on the inside, you usually tend to reflect that on the outer.

Friday, May 29, 2009

hanya dengan die je

aku terlalu baik baik bagi die..baik smpai die amik ksemptan..baik smpai die pk die leh wat ape sje kat aku..kenape orang suke ambik kesempatan..??now..bile aku selfish die ckp aku teruk.aku teruk ke?ye mmg aku teruk.nape aku teruk?sbb die yg ajar aku.aku sangat la baik dngn die sblum ni,tersangat la baiknye tapi die amik ksmptan.kau ckp aku @#$% kn?sekrg aku @#$%.aku bukan @#$% je skrang,aku kasar,keras kepale,biadap.tapi hanya dengan die je ok.dngan korg aku ok je.unless korang pun same jugak macam die.

Wednesday, May 27, 2009

ya ampunnn...bosannyer...

Friday, May 22, 2009

picture of the day..=P

saje jek post pic ni.mcm best.tuje.
lokasi : ladies room level 7 menara see hoy chan.
masa: 7.50 pm

Thursday, May 21, 2009

sister..

** says: if ada prob tu...jgn fikir2kan sgt k...kdg fikir2 pon tak leh settle
** says: sis tau dida ada prob..cume dida tanak tiap kali stori je
** says: just take 1 day at a time lah
** says:

dialog kat atas tu dialog aku dengn kakak yg bukan darah daging aku..walopun aku jmpe die hanya sekali tapi aku rase die lebih faham aku dari yg lain.mungkin sebb usia die yg lebih tua dn lebih matang buat aku seng brcerita atau mgkin sebb kami ade sesuatu yg same untk dikongsi.ape pun aku rase dihargai bile die amik berat.kadg2 aku nak die ade depan mate supya i can lean on her.tapi jarak membataskn semua tu.kadg2 aku macam budak2 nak bermanje dn aku dapt layanan manje tu dari die as a sister.yela aku kn anak sulong,mane ade kakak.but i do appreciate her.so thanks to her for all the times dat she spend with..

Monday, May 18, 2009

ahad malam isnin, malam sate..

semalam sambut bday ayah kat umah mci fizah.sebnrnye ayah nak sambut hari jumaat haritu tapi mcik fizah takde rumah.so malam tadi la sambut.lebih kurg pkul 8.30 pegi umah mcik fizah.ade hsband die (pcik usop), hana & aina.nenek pon ade, lame tak jmpe nenek.ayah beli sate..hehe best..

makan sate yang ayah beli.


mcik fizah dngan pcik usop syiokk makan sate.


seronok sebab kitorg datang rumah.hehe.aina baru cabut gigi depan.nenek senyum jek.


ya melayan aina tngok tv.manje2 la tu.


ayah masih makan lagi.lapa tu.hehe.walopun da ucap tapi akak nak ucap skali lagi kat ayah.hepi belated bday ayah.

Saturday, May 16, 2009

Keluarkan Peluh

harini pagi jogging kat bukit apek, ampang. tak tau nama bukit tu ape tapi kat taman saga, ampang. aku baru je 2,3 kali naik tracking kat sini. mama ayh dngan ya da banyk kali da. sebb hari tu diorg pnjat gunung kinabalu. patutnye aku pegi skali tp sebb aku tkot injure lagi aku cakap kat mama tak jadi ikot. tapi bile tengk gmbar diorg cam best plak. tu yang semgt naik bukit apek harini.hehe.

lepas panjat bukit apek, kitorg sggah sport planet ampang tngok ayah main futsal. penuh tmpat tu.rmai jugak yg main. panas, rase pning kepale duk dalam tapi luar lagi panas. kitorg jd pasukn sorak utk ayh hehe..

ayah menunggu giliran bermain.


ayah and the gang..


ayah berbaju merah as a goal keeper. bola asik masuk jek.keputusan kumpulan ayah kalah 6-1.


ayah dah penat kami pn dah panas.balik laa..

Friday, May 15, 2009

My Selebet day on ayah's bday ..

hurm..harini rase mcm bengong2 skit..pkai tudung pun rase tak selesa..mate rase berat..ngantok lagi ..jumaat yg tak best..selalunya jumaat best sebb esok cuti..tapi mgkin sebb kerja yg bnyak jadi aku rase bengong2..

tengok la muke aku yg selebet gile.


selebetnye tudung..kepale sakit.mate rase beraaat jek time ni.


muke masam mcm cuka.tapi aku tak makan cuka pon. =P melayan perasaan.



dikesempatan ni aku nak ucap selamat hari jadi yg ke-53 kat ayah. dah tua rupanya ayh, hehe.. kalo kerja kerajaan da leh pencen da tu. tapi nsib baik ayh kerja swasta..makin tua makin laku.



rasenye tak terlambat lagi untuk aku ucap selamat hari ibu buat mama..terima ksih untk semua yg dberikn..akak tau akak bukan anak yg baik dn bukan anak yg boleh dibanggakn tapi akak selalu doakn kebahagiaan mama dan ayah.akak sayang mama ayah..

Tuesday, May 12, 2009

Marang Trip

wee..musim mcandat datg lagi..so aku ngan family decide nk pegi marang dengan mcik fizah (adik ayh) & family, kwn mama & family..last weekend kitorang visit terengganu lg..tp kali ni stay kat marang guest house..pkul 3 lbih da bgun mandi siap2..mama kate btolak pkul 4.30 tp tggu mlong, org lain dah lame siap tggu die..aku dgan ya (adik) naik kereta mcik fizah ke petronas gombak dulu sbb adik pcik usop (hsbnd mcik fizah) dah tggu kat sane..farah (ank mcik fizah) ikut skali la..dah bes da tuh..bile dah smpai kitorg kene saperate..aku dengn mlong duk kereta mcik fizah, ya dengn farah kereta pak ndak (adik pcik usop) mama dngan k.intan (sedara ayh a.k.a officemate die) ofkos la naik kereta ayh..skali dgn pcik azhar (kwn ayh) sume skali konvoi 3 kereta..bertolak lebih kurg pkul 5, pastu sggah bhenti smbhyang kt R&R..
aku posing dalam surau semenrata tggu diorang abis solat subuh. muke pucat baru bngun tido tp smpat snyum lagi.


diorang baru abis smbahyang. dari kiri, mak ndak, mlong, farah. mcik fizah tngah lipat telekung kat sblah kanan tp tak msuk frame.

perjalanan dteruskan, singgah R&R setrusnya mkn nsik lemak..sedap.mlong smpai tambah lagi satu kongsi dngan mcik fizah,haizzz..layankan aje..jangan sakit peru t suda..mase kt petronas aku ade tanye nape tak bwak sweater..nanti sejuk, die cakap takpe ade bwak selendang..hurm..so takpe lah kite tengok jek..


mata segar baru lepas makan haha.seat belt penting.kalo msok kereta pcik usop mesti suh wife die pakai seat belt.


highway ke terengganu.ni tak tau kat mane, tu pokok kelapa sawit.


ni dah masuk kawasn kmpung. tu pokok kelapa.


lepas tu kitorg berhenti kt satu tmpt ni..mcik tu jual kuih akok..dgn kuih cara..sedap tak ingat..huhu memg bes gile makn kat ctu..panas2 plak tu..hehe..

menjamu selera..kuoh akok dengan kuih cara berlauk..sedap gile!


tu makcik yg jual kuih tu. memg banyk kitorg beli. tengok dulang tu licin..hehe murah rezeki mcik tu. pagi2 dah banyk jualan. tp kuih mcik tu memg best! =D


lepas tu kitorg teruskn perjalanan dengan perut yg kenyang hehe..sedap btul kuih mcik tu..lain kali boleh beli lagi..siap bungkus utk mama dgn yg lain2 sbb kereta kitorg dengn kereta pak ndak je yg bhenti..mlong takde dlm pic sebb die ke toilet, die x makan pn kuih tu..sbb perut die sakit..hurm..mgkin sebb makan nasik lemak kat R&R pagi tu kot..(pe rut die sensitif) kitorg selalu nsihatkn die makan jaga sebb tiap kali on vacation die akan sakit..urm..dunno what to say.tapi kegembiraan masih ade..so kami teruskn prjalanan..tak jauh sangat dah..dalam perjalanan aku smpat tangkap gmbar2 yg bagi aku menarik..

koleksi gambar ni aku tangkap mase dalam kereta.memg susah nak tangkap sebb kereta bergerak.kalo perasan ade gambar2 yg pokok2 kelapa dn rumah tu terlalu senget.

dah sampai kitorg check-in kat marang guest house.bilik aku ade 3 katil single 1 double.kitorg duduk 6 orang 1 bilik..besar jgak la bilik tu..ade tv,ade almari dan yg pnting ade bilik air.smpai jek msing2 tido sebb ngantok dan letih.bgun lunch lebih ku rg pkul 3 ptg.lepas lunch ingatkn nak tido balik tp tngok tv cerite hindustan bes plak..sume layan.

cit cat sambil makan.


petang pkul 5.30 kitorg bertolak ke jeti.mnum2 dulu sblum naik bot.lebih kurg setengh jam lepak2 kat situ.yg pnting makan ubat tahan mabuk dulu.hehe.pkul 6.30 bot sampai.naik bot ke perairan pulau kapas.

naik bot yg pertama. kiri atas: mama,ayah & pcik usop. kanan atas: maklong & kak intan. kiri bawah: pak ndak,mak ndak & mcik fizah. kanan bawah: farah,aku & ya.


kena tuka naik bot lagi satu dengan untie sya & her husband. separated with our family tp takpe. we are Independence.heh.


ini mase baru2 brtolak dari jeti.sunset die cantik kan?nampak mcm matahari kat dalam awan.view kat sini memg cantik.


hari dah pun gelap.pakcik bot dah mula psang lampu.sampai dekat lampu banyak2 tu kitorg berhenti & start mencandat sotong.oleh kerana alatan mencandat kami berdua kat ayah jadi kami ambik pakcik bot punye sebb pakcik tu yg offer.hhe.


sotong pertama aku dan ya malam tu.gamba kat atas tu sotong yang kami dapat.banyak kan.tu baru 4 jam tu.

ya dapat sotong dulu.dua jam lepas tu hujan lebat.aku berhenti sekejap bagi laluan kat hujan.ya ade wind breaker,mula2 pkai ok tapi lenjun jugak.tengok uncle tan (kwn ayh) tetap mencandat,dapat bnyk plak tu.aku pn rase tercabar.aku pn sambung lagik.kami dapat sotong.walopun dalam keadaan hujan kami tetap syiokk mencandat.tap i syiokk tak lame.dalam pkul 10 mlm pakcik bot tu suh angkt kemas2 sebb angin kuat.so kitorg pn bertolak balik ke jeti.tapi sggah jeti pulau kapas.sebb msing2 lapar.pakcik bot ckap tggu smpai hujan reda tapi nampakny hujan tak reda2 jadi kitorg balik ke jeti.itu je rezeki yg kami dapat.nsib baik kitorg balik awal malam tu sebb ade bot nelayan yg kene panah petir kat area kitorg mencandat.nasib baik kitorg tak ape2.rupenya masuk berita malam tu.ade hikmahny kenapa pakcik bot tu ajak kami balik.mgkin die pon dah bole baca cuaca tak berpa elok.syukur.

makan2 then kemas nak balik.sempat posing smntara tggu yg lain abis kemas2.


tak sah kalo dah smpai kuala terengganu kalo tak sggah pasar payang.aku sempat posing dngan pcik beca tu.sian die panas.maklong bagi die rm2.seronok tngok muka die dpt duit.lepas tu kitorg sggah masjid terapung solat jamak zohor dngan asar. petu sggah tepi pantai kemaman makan satar, otak2, sotong goreng tepung..fuh sedap!

sunset mase balik ke kl.cantik.tak selalu boleh dapat view mcam ni kat kl.

mase ni tnggu diorg solat dulu kat R&R tu.aku jadi tukang pegang sebb takleh solat.petu makan ekskrim.farah lapo betul hehe.

lepas tu kitorg bertolak balik rumah.penat jugak la.sebb esoknye nk keje.tapi memg best vacation kali ni.harap thun depan bole pegi lagi.kalo tak hujan mgkin kitorg boleh dapat lebih bnyk sotong tapi itu pn dah bnyk jugak la.ape pun memg enjoy.

Friday, May 8, 2009

Pictures Speak More Than Words

cartoon from www.weblogcartoons.com

mula2 aku involve bloging cmni la yang terjadi..



cartoon from www.weblogcartoons.com

adakah ini yang terjadi di negara kite,MALAYSIA..?



cartoon from www.weblogcartoons.com

selalunya kita hanya tengok kasut org lain jika ia cantik atau hodoh.


Cartoon by Dave Walker. Find more cartoons you can freely re-use on your blog at We Blog Cartoons.

Thursday, May 7, 2009

Adat..

last week balik kmpung..ade kenduri..cukur jambul..untuk sape2 yg tak tau..cukur jambul adalah adat melayu utk budak kecik..sblum acara bercukur tu akn ade org berzanji (selalunye diorg akn bace ayat2 lazim dr al-quran)..lepas tu budak tu akn di bwk keliling jmpe makcik2 pakcik2 nenek2 atuk2 sape2 yg dtg mase knduri tu utk di cukur jambul..mase tu org2 ramai2 td tu leh la kalo nk sedekah ke kn untuk dak tecik tu..ikot ikhlas je..=] kat bwh ni ade pic2 mase knduri..

rayyan dan ibunya berbaju hijau..yg lain2 tu pic aku adik(mira) & causin lg 3 orang.


aku (tudung biru dan baju kebarung pinjam dr makcik sbb mama tak bagitau ade kenduri.nasib baik muat.) dan cousin2 ku..huhu tomeynye die..tak tau nape arisya pose cmtuh..cam tesepit jek..sarah pose dgn gaya terbaru,nasik sebutir kat tepi mulut..miahaha =P


ni adik aku,mira.study kat unisel 2nd year in mechanical engineering.this pic was taken by budak kecik yang takde gigi bernama arisya. (penat nk sorok hp aku, tak leh lepa skit cepat jek tangan die nak amik.haizz..)


ni acara cukur jambul dak tecik ni.yang pegang daun sirih tu aku.1st time nih cukur jambul,sbb da keje.baik jek die..tak nangis pon.panas plak tu.


ini mama.die posing dengan rayyan, cucu die hehe..die baru lepas tukar baju.panas.hhuhu..


ni my nephew..wah tak sangka dah ade anak buah (sbnarnye ade rmai anak buah tp sedare2 punye..sbb aku cucu sulong.tunggu aku kawen, lambat lagi la jawabnye).rayyan,cepat besar eh.


kitorang balik kampung tengok kucing skali.name die oli..die ade anak, debab.sebab ape name die debab..sebab mase kecik2 die je sekor debab, yg lain sume kecik2..dn hanya debab je yg survive..da besar pn..petu skrang ni oli beranak lagi 5 ekor..sekor bwk balik kl bagi kawan adik laki aku.(gf die sbnrnye..tp cakap kat mama kwn die..hee..)

ini la debab yg gebu & montok.ekor pendek tp kembang.pandai jek die posing, tiap2 kali nk snap muke die pndang camera hp aku.sile abaikan tong air kat blakang tu.


ini debab dengan oli tengah landing2 depan rumah wan (nenek).pic anak2 oli yg baru tak smpat nak snap.so lain kali jelah.nampak tak beza oli & debab..walopon dlm pic ni nampak oli lebih besar tp sebenarnya debab lebih besar dan gebu.

Friday, May 1, 2009

Hari Buruh

harini cutiii...hihihi..

SELAMAT HARI BURUH 2009

Penyakit Ganjil Akhir Zaman

Buat masa sekarang sudah 150 jiwa telah menjadi korban akibat selsema babi. Negara-negara yang terjejas ialah Mexico, AS, Kanada, EU, New Zealand dan yang terkini di Thailand. Kebanyakan kes selesema babi yang disebabkan virus H1N1 - yang menggabungkan genetik babi, burung dan manusia, berlaku di kalangan golongan yang berumur 45 tahun ke bawah.

Gejala dan tanda jangkitan virus itu adalah demam, batuk, sakit badan serta susah bernafas, selain dikesan berlaku di kalangan mereka yang mempunyai kaitan dengan ternakan babi. Sehingga kini belum ada vaksin khusus untuk melindungi virus babi itu dan belum jelas bagaimana virus selesema manusia sekarang ini dapat melindunginya. Saintis mengatakan ia penemuan sejenis virus baru dan ia boleh merebak daripada manusia kepada manusia.

Maka benarlah ia merupakan tanda-tanda akhir zaman dan alam ini menghampiri ke penghujungnya. Sesuatu benda akan pasti mati dan musnah dan alam ini pasti juga musnah. Tanda-tanda kiamat kecil sudah ada kesemuanya, yang belum muncul hanyalah tanda-tanda besar. Ini adalah peringatan dan pengiktibaran kepada semua umat manusia supaya kembali kepada Islam yang sebenarnya. Hanya orang yang benar-benar beriman akan memahami isyarat-isyarat ini.

Rasulullah SAW pernah bersabda bahawa dunia ini telah hampir akhir zaman bahkan Baginda mengumpamakan seperti seorang yang terlalu bongkok. Tentang fenomena alam yang terjadi dan penyakit-penyakit ganjil (seperti Coxsackie, JE, SARS, Selsema Burung dan kini Selsema Babi pula) disebutkan oleh Rasulullah SAW sebagai tanda-tanda qiamat. Dari Ibnu Umar Rasulullah SAW bersabda;

"Bagaimana keadaan kamu ketika lima perkara berlaku di kalangan kamu, dan aku berlindung dengan Allah dari terjadinya perkara itu kepada kamu atau kamu sempat menempuhnya. Tidak timbul kemungkaran di kalangan satu-satu bangsa melainkan mereka melakukannya secara terang-terang, akan timbul penyakit taun dan penyakit-penyakit yang tidak pernah ada terhadap orang-orang sebelum mereka (penyakit ganjil)."

(HR: Ibnu Majah)

sumber: http://addin77.blogspot.com/

Selesema Babi Atau Swine Flu (H1N1)

Baru-baru ni dunia dkejutkn dengan berita selesema babi yg melanda dkebnykn tempat..yg mbimbgkn wabak ni lebih teruk dr selesema burung..

Apakah Selesema Babi?
Selesema babi adalah sejenis penyakit respiratory yang ditemui dalam kawanan babi disebabkan oleh virus influenza jenis A (H1N1). Selesema babi ini dikesan saban tahun dan biasanya terjadinya kepada mereka yang mempunyai kaitan dengan babi. Manusia biasanya tidak dijangkiti oleh virus ini tetapi jangkitan terhadap manusia telah dikesan. Virus selesema babi telah dilaporkan merebak dari manusia ke manusia lain.

Apakah Tanda-tanda dan Simptom Demam Babi Terhadap Manusia?
Simptom selesema babi ini terhadap manusia adalah sama dengan simptom selesema biasa seperti demam, batuk, sakit tekak, sakit badan, pening kepala, sejuk dan kelesuan. Ada juga sesetengah kes cirit-birit dan muntah yang berkait dengan selesema burung yang dilaporkan.

Pada masa yang lepas, beberapa penyakit (kegagalan paru-paru dan sistem pernafasan) dan kematian telah dilaporkan dengan jangkitan selesema babi dalam manusia. Seperti virus selesema bermusim, selesema babi boleh menyebabkan keadaan kesihatan kronik.

Apa Yang Perlu Dilakukan Untuk Mengelak Daripada Dijangkiti Selesema?
Perkara yang terpenting sekali adalah membasuh tangan. Cuba untuk berada pada tahap yang paling sihat. Dapatkan tidur yang cukup. Sentiasa aktif, menangani tekanan, minum banyak air dan makan makanan berkhasiat. Cuba mengelak dari menyentuh tempat yang dicemari dengan virus. Mengelak hubungan dengan mereka yang sakit.

Orang awam yang ingin mendapat maklumat lanjut berkaitan dengan wabak swine-flu ini boleh mendapatkan maklumat tersebut melalui talian 03-88810200 atau 03-88810300 pada waktu pejabat atau di laman web Kementerian http://www.moh.gov.my

info:
Pusat Maklumat Rakyat (PMR)
Jenis-Jenis Penyakit

other info:
mstar online - Luar Negara
bernama - Main