Pages

Tuesday, May 12, 2009

Marang Trip

wee..musim mcandat datg lagi..so aku ngan family decide nk pegi marang dengan mcik fizah (adik ayh) & family, kwn mama & family..last weekend kitorang visit terengganu lg..tp kali ni stay kat marang guest house..pkul 3 lbih da bgun mandi siap2..mama kate btolak pkul 4.30 tp tggu mlong, org lain dah lame siap tggu die..aku dgan ya (adik) naik kereta mcik fizah ke petronas gombak dulu sbb adik pcik usop (hsbnd mcik fizah) dah tggu kat sane..farah (ank mcik fizah) ikut skali la..dah bes da tuh..bile dah smpai kitorg kene saperate..aku dengn mlong duk kereta mcik fizah, ya dengn farah kereta pak ndak (adik pcik usop) mama dngan k.intan (sedara ayh a.k.a officemate die) ofkos la naik kereta ayh..skali dgn pcik azhar (kwn ayh) sume skali konvoi 3 kereta..bertolak lebih kurg pkul 5, pastu sggah bhenti smbhyang kt R&R..
aku posing dalam surau semenrata tggu diorang abis solat subuh. muke pucat baru bngun tido tp smpat snyum lagi.


diorang baru abis smbahyang. dari kiri, mak ndak, mlong, farah. mcik fizah tngah lipat telekung kat sblah kanan tp tak msuk frame.

perjalanan dteruskan, singgah R&R setrusnya mkn nsik lemak..sedap.mlong smpai tambah lagi satu kongsi dngan mcik fizah,haizzz..layankan aje..jangan sakit peru t suda..mase kt petronas aku ade tanye nape tak bwak sweater..nanti sejuk, die cakap takpe ade bwak selendang..hurm..so takpe lah kite tengok jek..


mata segar baru lepas makan haha.seat belt penting.kalo msok kereta pcik usop mesti suh wife die pakai seat belt.


highway ke terengganu.ni tak tau kat mane, tu pokok kelapa sawit.


ni dah masuk kawasn kmpung. tu pokok kelapa.


lepas tu kitorg berhenti kt satu tmpt ni..mcik tu jual kuih akok..dgn kuih cara..sedap tak ingat..huhu memg bes gile makn kat ctu..panas2 plak tu..hehe..

menjamu selera..kuoh akok dengan kuih cara berlauk..sedap gile!


tu makcik yg jual kuih tu. memg banyk kitorg beli. tengok dulang tu licin..hehe murah rezeki mcik tu. pagi2 dah banyk jualan. tp kuih mcik tu memg best! =D


lepas tu kitorg teruskn perjalanan dengan perut yg kenyang hehe..sedap btul kuih mcik tu..lain kali boleh beli lagi..siap bungkus utk mama dgn yg lain2 sbb kereta kitorg dengn kereta pak ndak je yg bhenti..mlong takde dlm pic sebb die ke toilet, die x makan pn kuih tu..sbb perut die sakit..hurm..mgkin sebb makan nasik lemak kat R&R pagi tu kot..(pe rut die sensitif) kitorg selalu nsihatkn die makan jaga sebb tiap kali on vacation die akan sakit..urm..dunno what to say.tapi kegembiraan masih ade..so kami teruskn prjalanan..tak jauh sangat dah..dalam perjalanan aku smpat tangkap gmbar2 yg bagi aku menarik..

koleksi gambar ni aku tangkap mase dalam kereta.memg susah nak tangkap sebb kereta bergerak.kalo perasan ade gambar2 yg pokok2 kelapa dn rumah tu terlalu senget.

dah sampai kitorg check-in kat marang guest house.bilik aku ade 3 katil single 1 double.kitorg duduk 6 orang 1 bilik..besar jgak la bilik tu..ade tv,ade almari dan yg pnting ade bilik air.smpai jek msing2 tido sebb ngantok dan letih.bgun lunch lebih ku rg pkul 3 ptg.lepas lunch ingatkn nak tido balik tp tngok tv cerite hindustan bes plak..sume layan.

cit cat sambil makan.


petang pkul 5.30 kitorg bertolak ke jeti.mnum2 dulu sblum naik bot.lebih kurg setengh jam lepak2 kat situ.yg pnting makan ubat tahan mabuk dulu.hehe.pkul 6.30 bot sampai.naik bot ke perairan pulau kapas.

naik bot yg pertama. kiri atas: mama,ayah & pcik usop. kanan atas: maklong & kak intan. kiri bawah: pak ndak,mak ndak & mcik fizah. kanan bawah: farah,aku & ya.


kena tuka naik bot lagi satu dengan untie sya & her husband. separated with our family tp takpe. we are Independence.heh.


ini mase baru2 brtolak dari jeti.sunset die cantik kan?nampak mcm matahari kat dalam awan.view kat sini memg cantik.


hari dah pun gelap.pakcik bot dah mula psang lampu.sampai dekat lampu banyak2 tu kitorg berhenti & start mencandat sotong.oleh kerana alatan mencandat kami berdua kat ayah jadi kami ambik pakcik bot punye sebb pakcik tu yg offer.hhe.


sotong pertama aku dan ya malam tu.gamba kat atas tu sotong yang kami dapat.banyak kan.tu baru 4 jam tu.

ya dapat sotong dulu.dua jam lepas tu hujan lebat.aku berhenti sekejap bagi laluan kat hujan.ya ade wind breaker,mula2 pkai ok tapi lenjun jugak.tengok uncle tan (kwn ayh) tetap mencandat,dapat bnyk plak tu.aku pn rase tercabar.aku pn sambung lagik.kami dapat sotong.walopun dalam keadaan hujan kami tetap syiokk mencandat.tap i syiokk tak lame.dalam pkul 10 mlm pakcik bot tu suh angkt kemas2 sebb angin kuat.so kitorg pn bertolak balik ke jeti.tapi sggah jeti pulau kapas.sebb msing2 lapar.pakcik bot ckap tggu smpai hujan reda tapi nampakny hujan tak reda2 jadi kitorg balik ke jeti.itu je rezeki yg kami dapat.nsib baik kitorg balik awal malam tu sebb ade bot nelayan yg kene panah petir kat area kitorg mencandat.nasib baik kitorg tak ape2.rupenya masuk berita malam tu.ade hikmahny kenapa pakcik bot tu ajak kami balik.mgkin die pon dah bole baca cuaca tak berpa elok.syukur.

makan2 then kemas nak balik.sempat posing smntara tggu yg lain abis kemas2.


tak sah kalo dah smpai kuala terengganu kalo tak sggah pasar payang.aku sempat posing dngan pcik beca tu.sian die panas.maklong bagi die rm2.seronok tngok muka die dpt duit.lepas tu kitorg sggah masjid terapung solat jamak zohor dngan asar. petu sggah tepi pantai kemaman makan satar, otak2, sotong goreng tepung..fuh sedap!

sunset mase balik ke kl.cantik.tak selalu boleh dapat view mcam ni kat kl.

mase ni tnggu diorg solat dulu kat R&R tu.aku jadi tukang pegang sebb takleh solat.petu makan ekskrim.farah lapo betul hehe.

lepas tu kitorg bertolak balik rumah.penat jugak la.sebb esoknye nk keje.tapi memg best vacation kali ni.harap thun depan bole pegi lagi.kalo tak hujan mgkin kitorg boleh dapat lebih bnyk sotong tapi itu pn dah bnyk jugak la.ape pun memg enjoy.

No comments: